Secretarul de stat al SUA pentru comerț, Gina M. Raimondo, a arătat, într-un briefing de presă ce a urmat vizitei în China, că a fost redeschisă comunicarea cu partea chineză în domeniu, realizându-se un schimb de informații cu privire la criteriile impuse companiilor și controalelor aferente, dar a subliniat că SUA nu are de gând să renunțe la controlul anumitor exporturi strategice către China.
”Nu am comunicat doar un punctaj, nu am dorit să lovesc în anumite sensibilități, dar am putut să explic foarte clar că vom proteja ce trebuie și vom promova ce putem. Acest lucru înseamnă că securitatea națională nu poate fi negociată, dar în ciuda acestui fapt există multe afaceri pe care le putem dezvolta împreună”, a transmis Raimondo.
Ea este primul secretar de stat american pentru comerț care vizitează China în ultimii 5 ani și subliniază că redeschiderea căilor de comunicare dintre cele două părți este cel mai important obiectiv atins.
Raimondo le-a transmis însă autorităților chineze și faptul că se numără prin demnitarii americani cărora hackerii chinezi le-au atacat căsuțele poștale electronice la începutul acestui an, iar astfel de atacuri sunt ”exemple de acțiuni care erodează încrederea”chiar într-o perioadă în care se încearcă reluarea comunicării.
”Am ridicat probleme precum subvențiile, controalele asupra firmelor americane și furtul de proprietate intelectuală”, a spus secretarul de stat american.
Raimondo a adăugat că va fi constituit un grup de lucru pe probleme comerciale între cele două părți.
”Companiile au nevoie de un mediu de reglemnetări predictibil. Nu ne întoarcem la vremurile când aveam dialog doar de dragul dialogului, pentru că stoparea comunicării și întreruperea serviciilor nu este nici în interesul nostru economic, nici conform obiectivelor noastre de securitate. Am stabilit noi canale de comunmicare, care ne vor permite să ridicăm și, în mod ideal, să rezolvăm problemele cau care se confruntă companiile și muncitorii americani”, a afirmat demnitarul american.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Atacurile de tip ransomware au crescut masiv în România. Nu scapă aproape nimeni - bănci, spitale, Poliția, Netflix, DHL, Fan Courier, Poșta, Catena, OMV Petrom, Lidl, eMagComentariile, făcute reporterilor la bordul unui tren de mare viteză în timp ce delegația ei de oficiali americani se îndrepta de la Beijing la Shanghai, au oferit o imagine sumbră a modului în care firmele americane privesc China și au fost cele mai directe exprimate de Raimondo în călătoria ei.
”Aud din ce în ce mai mult de la companiile americane că nu pot face investiții în China pentru că a devenit prea riscantă”, a spus ea.
Raimondo a spus că firmele americane se confruntă cu noi provocări, printre care ”amenzi exorbitante fără nicio explicație, revizuiri ale legii contraspionajului, care sunt neclare și trimit unde de șoc în comunitatea americană; percheziții la companii, la un nivel cu totul nou de provocare și avem nevoie ca acestea să fie adresate.”
Ea a spus că ”nu există nicio justificare” pentru acțiunile chinezești împotriva producătorului de cipuri Micron Technology, ale cărui produse au fost restricționate de Beijing la începutul acestui an și a respins orice comparație cu controalele exporturilor din SUA.
”A existat un proces echitabil limitat și de aceea l-am adus în discuție”.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Secretarul pentru comerț este cel mai recent oficial al administrației Biden care a vizitat China în încercarea de a consolida comunicarea, în special în materie de economie și apărare, pe fondul îngrijorării că fricțiunile dintre cele două superputeri ar putea scăpa de sub control.
Raimondo insistă că Statele Unite nu vor să se decupleze de China.
”Nu putem avea toate ouăle într-un singur coș”, a adăugat ea.