Legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc a fost modificată de deputații din comisia de specialitate, astfel încât să existe cel puțin 2 și cel mult 3 variante ale acestui manual. De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare se va ocupa însă Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.
De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.
Mai este interesant: Majoritatea parlamentară a aprobat chiar în această săptămâna ordonanța de urgență prin care Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială cu monopol asupra manualelor școlare.
Legea manualului unic stabilea inițial că va exista un singur manual unic pentru fiecare disciplină, selectat într-un concurs național de către Ministerul Educației și publicat prin Editura Didactică și Pedagogică, societate comercială aflată în subordinea ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deputații din comisia de învățământ au amendat, însă, acum Legea, stabilind că ”se aprobă minimum 2 variante, maximum 3 variante de manual şcolar de bază”.
Tot deputații au mai stabilit că, pentru disciplinele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, ”pot fi achiziţionate manuale din ţara de origine a minorității respective”.