Autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, pot cumpăra autoturisme la un preț maxim de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu condiția ca autovehiculele să fie achiziționate în cadrul programului Rabla Plus, a decis Guvernul prin ordonanță de urgență.
De ce este important: Autoritățile publice intră astfel pe piața autovehiculelor electrice și vor beneficia chiar de finanțarea nerambursabilă acordată de stat la cumpărarea acestor mijloace de transport nepoluante.
Este bine de știut: În programul Rabla Plus este acordat un ecotichet de 45.000 de lei (10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou, pur electric. De asemenea, Guvernul oferă un ecobonus de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/ km.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietariLegislația actuală interzice autorităților și instituțiilor publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, să achiziționeze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv TVA.
Prețul unui autoturism electric trece de 18.000 euro, inclusiv TVA, astfel că Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, majorarea acestui prag la 35.000 euro, inclusiv TVA.
”Autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare pot achiziționa autoturisme al căror preț u poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv TVA, cu condiția ca achiziția acestora să fie realizată în cadrul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu”, stabilește ordonanța aprobată de Executiv.
CITEȘTE ȘI VIDEO Primul deces al unui pieton provocat de o mașină fără șofer: o femeie a fost lovită și a decedat. Uber suspendă programul de vehicule autonome în SUA și CanadaDe ce s-a grăbit Guvernul să adopte măsura: Programul Rabla Plus a început săptămâna aceasta și are un buget de 120 de milioane de lei. Bugetul alocat este suficient pentru achiziționarea unui număr de 2.000 de mașini electrice.
Anul trecut, prin programul Rabla Plus au fost achiziționate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice și 97 plug-in.
CITEȘTE ȘI Noua taxă auto: Introdusă din vară, cuantum de până la 3.000 euro, urmată de un impozit impus tuturor proprietarilor de mașiniMai este interesant că programul Rabla Plus nu este condiționat de casarea și radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de programul Rabla Plus în cazul în care solicitantul va achiziționa fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.
Definiția din legislație pentru autoturism: autovehicul cu cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/ h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.