Echipele Transgaz și cele ale operatorului de transport maghiar FGSZ au sărbătorit împreună, fără incidente, Ziua Națională a României, joi, la ora 19 fiind finalizat cu succes testul de stres privind funcționarea BRUA 1 solicitat de partea ungară.
Acțiunea s-a desfășurat conform programării, personalul TRANSGAZ, gazoductul BRUA și compresoarele îndeplinind cu bine această misiune, potrivit informațiilor Profit.ro.
Drept urmare, la solicitarea FGSZ, la ora 19:00, a fost oprită livrarea gazelor spre Ungaria.
CITEȘTE ȘI Legea energiei, schimbată: Interconectările pe gaze ale României cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia intră sub "tutela" Comisiei Europene“Am finalizat întreg proiectul, BRUA funcționează așa după cum a fost conceput și construit, deci se poate și la noi în România când există seriozitate, profesionalism și dragoste de țară!”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Așa cum a anunțat Profit.ro, compania ungară de transport al gazelor, FGSZ, a trimis Transgaz o scrisoare prin care anunță realizarea unui test de stres la conducta BRUA pe 2 decembrie, chiar a două zi după Ziua Națională a României.
"Îl salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria. El e de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timișoarei, unde s-a născut, vorbește bine limba română și are însușită tradiția și cultura română în primii 18 ani de viață. Îi mulțumesc pentru testul de stres la care m-a supus prin scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseară, cum că exact pe data de 2 decembrie vor să ne testeze dacă am finalizat BRUA. Că până acum nu se putea executa o godevilare (curățire a cavității interioare a unei conducte – n.r.), devreme ce nu au fost rezervări de capacitate. Îi asigur că cei cel puțin 200.000 mc/oră vor fi asigurați, că BRUA este funcțională, iar pe relația cu Ungaria e funcțională cred că de o lună de zile, asigurând capacitatea de 1,75 miliarde mc. Acum, dat fiind că o să fim după ziua națională, o să venim și cu ce am avut cu o zi înainte, să sărbătorim împreună. (...) Dar puteai să amâni după 2 sau să vii cu godevilarea acum. Asta e o treabă specifică... dar o lăsăm la o discuție între noi, nu în panelul ăsta, aici", declara Sterian, în urmă cu o săptămână în cadrul unei videoconferinței Romanian Gas Conference.
"Dar te asigur că BRUA funcționează și că BRUA va transporta gaze de va trebui mărită capacitatea. Asta pentru că consumul din România, pe declinul producției onshore, se va accentua și va fi necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră. Consumul României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi", a arătat șeful Transgaz România. Ungaria și-a exprimat de mai multe ori interesul intens pentru achiziția gazelor ce ar urma să fie extrase din sectorul românesc al Mării Negre.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Reglementatorul maghiar: liberalizarea pieței a transformat România din importator în exportator de gaze în Ungaria"Meciurile" România-Ungaria pe teme gaziere sunt mai vechi și s-au purtat inclusiv pe tema prelungirii BRUA până în Austria, idee refuzată de partea maghiară, după cum a relatat pe larg Profit.ro aici sau aici. De asemenea, în octombrie anul trecut, la inaugurarea de către FGSZ a stației de comprimare de la punctul de interconectare cu România, șeful diplomației maghiare a ținut să evidențieze faptul că lucrările părții române erau în întârziere.
Profit.ro a anunțat în exclusivitate că duminică, 22 noiembrie, la ora 16:15, Transgaz a finalizat lucrările la cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro, gazoductul BRUA 1, care interconectează sistemul de transport autohton cu cele similare din Bulgaria și Ungaria.
În urma finalizării BRUA 1, capacitatea de export gaze a României s-a majorat până la 1,75 miliarde metri cubi pe an spre Ungaria și până la 1,50 miliarde metri cubi pe an spre Bulgaria (pe acest traseu, fără a lua în calcul punctul de interconectare de la Negru Vodă, alocat până în prezent tranzitului internațional).