Radarele care formează sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României sunt vechi de 20 de ani și este necesară modernizarea lor, inclusiv prin implementarea unui sistem criptat de identificare a aeronavelor utilizat la nivelul NATO și a unor interfețe de date care să permită integrarea radarelor românești în sistemul de comandă-control aerian al Alianței Nord-Atlantice din Europa, potrivit unui document guvernamental.

"(...) radarele FPS-117, aflate în dotare de peste 20 de ani, trebuie supuse unui program de modernizare pentru a menține sistemul de supraveghere în parametrii proiectați, pentru a se integra în demersurile Statului Major al Forțelor Aeriene de remodelare, redimensionare și înzestrare a structurilor sale potrivit misiunilor de îndeplinit, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și dinamicii amenințărilor și cadrului geopolitic actual", arată sursa citată.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Conform acesteia, modernizarea radarelor este strict necesară pentru asigurarea îndeplinirii în continuare a misiunilor asumate către NATO. Cele cinci sisteme radar FPS-117 execută cercetarea, supravegherea și identificarea prin radiolocație a spațiului aerian național, integrat în cel al NATO, cu funcționare în regim 24/7.
"Modernizarea radarelor este necesară cu prioritate pentru implementarea Modului 5 IFF criptat de interogare amic-inamic al NATO. IFF Mod 5 va constitui principalul mijloc de identificare în situație de criză și conflict, cu performanțe mult îmbunătățite și un nivel de securitate ridicat în comparație cu celelalte moduri de identificare. Conform cerințelor NATO, modernizarea la IFF Mod 5 a tuturor radarelor care contribuie la supravegherea spațiului aerian integrat al alianței este o obligație, asumată prin ratificarea documentelor specifice NATO. Modernizarea radarelor este necesară și pentru implementarea interfețelor de date specifice pentru integrarea radarelor în sistemul de comandă-control NATO ACCS. În esență, modernizarea radarelor este strict necesară pentru asigurarea îndeplinirii în continuare a angajamentelor asumate în cadrul NATO", se precizează în document.
Investiția necesară este estimată la 145,5 milioane lei plus TVA, va fi finanțată din bugetul MApN și va fi realizată prin intermediul așa-numitului "Parteneriat de sprijin pentru radare AN/FPS-117" din cadrul Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA), la care România a aderat încă din 2010. În trecut, NSPA a mai realizat o serie de modernizări și modificări de configurație la radarele din dotarea unor națiuni membre în parteneriat, inclusiv la radarele FPS-117 din dotarea Turciei și Islandei.
"Ministerul Apărării Naționale este împuternicit să reprezinte Guvernul României pentru negocierea, semnarea și derularea acordurilor sau contractelor privind asistența de securitate acordată de către guverne străine și/sau organizații internaționale", mai menționează sursa citată.