Scutire de impozit pregătită pentru moștenitori și soții care divorțează

Taxe și Consultanță   
Scutire de impozit pregătită pentru moștenitori și soții care divorțează

Moștenitorii care vând imobilele obținute prin succesiune și soții care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei nu vor mai plăti impozit.

Profit.ro a prezentat anterior detalii despre acest proiect - VEZI AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Este prevederea inclusă într-un proiect de lege depus la Senat de mai mulți deputați PNL.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Propunerea legislativă prevede exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători:

ANUNȚ Guvernul elimină primele taxe din 2025 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Guvernul elimină primele taxe din 2025

- moștenitorii legali care înstrăinează un imobil obținut prin succesiune;

- soții care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorț și încheierea partajului.

Astfel, inițiativa legislativă a PNL introduce două alineate noi la articolul 111 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, arată Știri pe surse.

Proiectul își propune prevenirea speculei imobiliare și descurajarea samsarilor imobiliari

Impozitul de 3% datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții nu este datorat în cazul imobilelor înstrăinate de către moștenitori, precum și în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soți, după divorț și încheierea partajului, conform sursei citate.

Inițiatorii argumentează că propunerea lor legislativă are„ un puternic caracter social și de echitate fiscală, întrucât elimină o povară nejustificată asupra persoanelor care se află deja în contexte dificile: fie în urma pierderii unui membru al familiei, fie în urma destrămării unei căsătorii”.

Motivele pentru care ar fi necesară adoptarea proiectului

Deputații PNL susțin, în expunerea de motive a proiectului, că înțeleg și sprijină necesitatea măsurilor fiscale care au ca scop prevenirea speculei imobiliare și descurajarea samsarilor imobiliari, însă consideră că aplicarea acestui impozit în cazurile menționate în propunerea de lege reprezintă o povară fiscală inechitabilă, îndreptată împotriva cetățenilor aflați în situații dificile.

„Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea și revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moștenitorii legali și foștii soți care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie.

În cazul moștenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesități stringente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilității de a administra sau întreține acel imobil.

Este injust ca o persoană care și-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. Moștenirea nu este o investiție realizată în scop speculativ, ci un drept dobândit prin succesiune legală, iar impozitarea acesteia la momentul vânzării reprezintă o dublă taxare, având în vedere că bunul a fost deja impozitat pe durata deținerii de către defunct”, arată liberalii, în expunerea de motive.

Germania - Datoria guvernamentală a ajuns anul trecut la 2.690 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Germania - Datoria guvernamentală a ajuns anul trecut la 2.690 miliarde de euro

„Este nedrept ca aceștia să fie tratați ca și cum ar fi investitori imobiliari”

Ei mai spun că, în cazul partajului după divorț, aplicarea acestui impozit este inechitabilă.

„Foștii soți ajung la vânzarea bunului comun ca urmare a separării definitive, neavând intenția de a obține un profit imobiliar, ci doar de a-și încheia o situație patrimonială complexă. Este nedrept ca aceștia să fie tratați ca și cum ar fi investitori imobiliari, în condițiile în care vânzarea are loc din necesitate, nu dintr-un calcul speculativ. (…)

În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil și adaptat realităților sociale”, mai arată sursa citată.

Proiectul a fost depus la Senat, în procedură normală, pe 26 martie, Camera Deputaților fiind decizională.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
divort
mostenitori