Gigantul militar american Raytheon și-a adjudecat din partea Pentagonului un contract pe 2 ani în valoare de circa 634 milioane dolari de producție și furnizare de sisteme de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles - AMRAAM), printre cumpărătorii acestora urmând să se numere și Guvernul de la București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Alți clienți vor fi Polonia, Japonia, Coreea de Sud, Marocul, Indonezia, Spania, Turcia, Bahrainul și Qatarul.
"Contractul prevede producția de rachete AMRAAM și de alte elemente ale sistemului AMRAAM. Un sistem AMRAAM include racheta, piesele de schimb și kiturile de telemetrie. Lucrările se vor derula în Tucson, Arizona, și se estimează că vor fi finalizate la 31 ianuarie 2020", este anunțul oficial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentagonul a mai semnat cu Raytheon și act adițional în valoare de 25,7 milioane dolari la un contract încheiat anterior, de furnizare de utilaje speciale și echipamente de testare pentru sisteme de rachete AMRAAM. România se află de asemenea printre clienții beneficiari, alături de Norvegia, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Australia, Marea Britanie, Polonia, Indonezia, Spania, Turcia și Qatar. Data estimată de finalizare a lucrărilor, care se vor efectua tot în Tucson, Arizona, este 31 decembrie 2020.
Statul român a efectuat pe 14 decembrie prima plată către Guvernul de la Washington pentru sistemele de rachete Patriot pe care Raytheon le va furniza României, în valoare de aproape 765 milioane dolari plus TVA. Valoarea totală a contractului este de 4,64 miliarde dolari cu TVA inclusă, respectiv 3,9 miliarde dolari fără TVA.
În acest scop, MApN și-a deschis un cont în monedă străină în cadrul contului de valută al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) de la Banca Națională a României, parte a rezervelor valutare administrate de BNR, pentru a evita ca plățile aferente contractului să influențeze cursul valutar.
CITEȘTE ȘI INS: Numărul "internauților" români a crescut cu aproape 4% în 2017, la 11 milioane de persoaneMinistrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, au semnat, la finalul lunii noiembrie, la sediul MApN, Scrisoarea de Ofertă pentru achiziția sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. Rachetele vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.
Ulterior, legea privind achiziția rachetelor Patriot a fost adoptată în doar 2 zile de către Parlament și cu numai 2 voturi împotrivă.
Raytheon, care estimează încasări de circa 2 miliarde dolari din contractul Patriot cu România, și-a deschis încă din septembrie o sucursală la București. În plus, și-a creat secțiune în limba română pe site-ul corporativ și a filmat un videoclip promoțional dedicat României, cu durata de aproape 2 minute, în care sunt prezentate virtuțile sistemului Patriot.