Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro în următorii 2 ani, din cauza cheltuielilor mari, și urcă puternic limita datoriei externe, la 27 miliarde euro

Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro în următorii 2 ani, din cauza cheltuielilor mari, și urcă puternic limita datoriei externe, la 27 miliarde euro
scris 28 dec 2017

Guvernul a avizat hotărârea care indică faptul că vrea să împrumute de pe piețele externe, în următorii 2 ani, aproximativ 8 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar, aflat la limita maximă admisă în UE, și pentru refinanțarea unor datorii externe care ajung la plată. Pentru ca operațiunea să fie posibilă, Guvernul a majorat puternic limita maximă a îndatorării României pe piețele externe, de la 20 de miliarde de euro, în prezent, la 27 de miliarde de euro.

Operațiunea a fost anunțată ca fiind pregătită de la jumătatea lunii decembrie și a fost avizată recent de miniștri.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Compania daneză JYSK, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă din Europa, a lansat în România un program propriu de împădurire a zeci de hectare de teren CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Compania daneză JYSK, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă din Europa, a lansat în România un program propriu de împădurire a zeci de hectare de teren

Limita maximă din prezent este de 20 de miliarde de euro, dar datoria externă a statului a depășit deja 19 miliarde de euro și nu mai lasă Guvernului suficient spațiu ca să împrumute în următorii doi ani 8 miliarde de euro.

FMI: Costurile de împrumut ale statelor îndatorate din zona euro vor crește după reducerea măsurilor de stimulare CITEȘTE ȘI FMI: Costurile de împrumut ale statelor îndatorate din zona euro vor crește după reducerea măsurilor de stimulare

Statul s-a împrumutat de pe piețele externe în euro și dolari

Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate, în euro și dolari, în cadrul Programului MTN este în prezent de aproape 19,1miliarde de euro:

  • 2012 - 2,25 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
  • 2013 - 1,5 miliarde dolari și 2 miliarde euro
  • 2014 - 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
  • 2015 - 2 miliarde euro
  • 2016 - 3,25 miliarde euro
  • 2017 - 2,75 miliarde euro

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor și un grup de instituții financiare, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe. Astfel, Guvernului are avantajul accesării piețelor financiare într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacții individuale. Contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA.

BERD vrea să înființeze o linie de credit de 100 milioane euro pentru proiecte rezidențiale verzi în România. Banca Transilvania va primi primul împrumut, de 40 milioane euro CITEȘTE ȘI BERD vrea să înființeze o linie de credit de 100 milioane euro pentru proiecte rezidențiale verzi în România. Banca Transilvania va primi primul împrumut, de 40 milioane euro

România a anunțat deja băncile străine că este în căutare de bani

România a trimis băncilor solicitări de propuneri pentru sindicalizarea unei emisiuni de eurobonduri, potrivit unor surse citate recent de Reuters.

Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Profit.ro a anunțat recent că grupul austriac Erste, proprietarul BCR, anticipează că România va ieși din nou pe piețele internaționale în prima jumătate a anului viitor, căutând să atragă circa 1,2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri, înainte ca un împrumut de 1,5 miliarde de euro să ajungă la scadență.

Anul acesta, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, ultima ieșire fiind în luna octombrie, când Ministerul de Finanțe a vândut eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro.

România a ieșit din nou pe piețele internaționale cu eurobonduri. Finanțele au împrumutat azi un miliard de euro pe 10 ani, la cel mai mic randament și spread obținut vreodată CITEȘTE ȘI România a ieșit din nou pe piețele internaționale cu eurobonduri. Finanțele au împrumutat azi un miliard de euro pe 10 ani, la cel mai mic randament și spread obținut vreodată

Deficitul bugetar la limită al României

Deficitul bugetar pentru anul acesta este estimat de Guvern la 2,96% din PIB, periculos de aproape de limita de 3% admisă în UE, în contextul în care executivul a crescut salariile din sectorul de stat și alte cheltuieli, dar a redus drastic investițiile.

Pentru anul următor, proiectul de buget este construit pe o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar (cash) estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au avertizat în mod repetat România că majorările prea mari de cheltuieli cheltuieli cu salariile și pensiile într-un timp foarte scurt vor împinge deficitul bugetar peste 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ministerul finantelor
eurobonduri
obligatiuni
datorie externa
imprumuturi externe