Pentagonul i-a atribuit gigantului american al industriei de apărare Lockheed Martin un contract de producție și furnizare de sisteme lansatoare multiple de rachete (Guided Multiple Launch Rocket Systems – Guided MLRS), capabilitățile fiind destinate înspre achiziție României, Poloniei și Bahrainului.
Achiziția a fost atribuită miercuri și are valoarea totală de peste 1,13 miliarde dolari, fără să se precizeze ce pondere din aceasta are fiecare stat străin client.
Lucrările se vor derula la unitatea Lockheed Martin Missiles & Fire Control din Grand Prairie, Texas, o suburbie a Dallas-ului, și se estimează că vor fi finalizate la sfârșitul lunii august 2021.
CITEȘTE ȘI S&P și-a revizuit în scădere la 1,1% prognoza de creștere pentru zona euro în 2019Comanda din partea autorităților de la București a venit ca urmare a intrării în vigoare, în februarie anul trecut, a unei legi privind achiziționarea de “Capabilității de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”.
Potrivit MApN, achiziția sistemelor de rachete HIMARS constituie pentru România ”un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilității se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”.
CITEȘTE ȘI Guvernul May supune din nou votului deputaților acordul Brexitului”Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, fiind utilizat, printre alții, de Forțele Terestre și de Corpul de Infanterie Marină ale SUA. România, în calitatea sa de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue și să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate”, anunța MApN, în februarie anul trecut.
Potrivit sursei citate, prin dotarea cu sistemul HIMARS, Forțele Terestre Române vor dispune, ”pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicată, credibil, flexibil și eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României sau aliaților și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate”.
MApN a efectuat cheltuieli în sumă totală de 17,051 miliarde lei anul trecut, în creștere cu peste 15% (circa 2,2 miliarde lei) față de 2017 (14,764 miliarde lei), însă cu mai mult de 1 miliard de lei sub creditele bugetare aprobate pentru 2018 (peste 18,1 miliarde lei), și a ratat astfel pentru al doilea an la rând ținta de alocare a 2% din PIB pentru apărare.