EXCLUSIV Schimbarea schimbării la OUG 114: o prevedere acuzată de neconstituționalitate de operatorii telecom se suspendă până la 1 septembrie

EXCLUSIV Schimbarea schimbării la OUG 114: o prevedere acuzată de neconstituționalitate de operatorii telecom se suspendă până la 1 septembrie
scris 28 mar 2019

Operatorii telecom care utilizează frecvențe radio fără licență vor fi amendați cu 0,1% din cifra de afaceri pe care au realizat-o în anul precedent săvârșirii faptei pentru fiecare zi de utilizare fără licență, potrivit unei noi variante de proiect de modificare a controversatei Ordonanțe de Urgență 114, care va schimba din nou prevederile de-abia puse marți seară în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

Varianta inițială a draftului de modificare nu cuprindea nici o prevedere referitoare la acest sector de activitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În prezent, OUG 114, aflată în vigoare, stipulează că "În cazul utilizării de frecvențe radio fără licență sau după expirarea perioadei de valabilitate, se calculează penalități pentru fiecare zi de utilizare fără licență, începând cu ziua imediat următoare termenului de scandență, reprezentând 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numărul termocentralelor pe cărbune a scăzut la nivel mondial, cu excepția Chinei CITEȘTE ȘI Numărul termocentralelor pe cărbune a scăzut la nivel mondial, cu excepția Chinei

Guvernul vrea să modifice această prevedere, reformulând-o astfel: "În cazul utilizării frecvențelor radio prevăzute la art. 28 alin. (1) fără licență, cuantumul amenzii aplicate potrivit alin. (1) este de 0,1% din cifra de afaceri înregistrată în anul precedent de către persoana care săvârșește fapta pentru fiecare zi de utilizare fără licență". 

În plus, se intenționează suspendarea aplicării  până la 1 septembrie 2019 a prevederii din OUG 114 potrivit căreia "Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori".

După cum a relatat Profit.ro, operatorii telecom acuzaseră de neconstituționalitate această prevedere nou introdusă de OUG 114.

EXCLUSIV Schimbarea schimbării la OUG 114: o prevedere acuzată de neconstituționalitate de operatorii telecom se suspendă până la 1 septembrie
EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare

"Prin impunerea amenzii speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, Amenda Specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes. OU 114/2018 stabilește o formulă de calcul severă și disproporționată a amenzii speciale, ce crește gradat de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice: un punct procentual pentru fiecare lot de 100 de clienți deserviți prin intermediul unor lucrări neautorizate, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri totală", avertizau marii operatori telecom.

În ianuarie, Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR), ai cărei membri sunt operatorii Orange, Telekom și Vodafone, au solicitat Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicațiile electronice, acuzând că actul riscă să dezechilibreze industria de profil și să reducă investițiile în rețele cu aproximativ 100 de milioane de euro.

A fost un nou avertisment după ce, la finele anului trecut, în premieră, marii jucători telecom s-au unit și au criticat Guvernul pentru aceste măsuri, aflate atunci în pregătire, atenționând că sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, urmând ca efectele să fie o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
operatori telecom
telecom
oug 114
amenzi telecom oug 114
amenzi cifra de afaceri oug 114