România are cea mai ridicată rată a sărăciei din Uniunea Europeană în rândul persoanelor încadrate în piața muncii și înregistrează un mare decalaj între zonele rurale și cele urbane, mult peste media europeană, având din această cauză riscuri foarte ridicate de excluziune socială și inegalități în materie de venituri.
Rata de sărăcie sau de excluziune socială a fost de 40,2% în România, în 2014, față de 24,4% pe ansamblul tuturor statelor membre UE, relevă un document redactat la nivelul Guvernului în această lună.
În cazul persoanelor ocupate, rata sărăciei și excluziunii sociale a fost de 31,3%, în 2014.
CITEȘTE ȘI Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, BotswanaAcelași document relevă că, în mediul rural, rata sărăciei și excluziunii sociale este dublă față de cea înregistrată în mediul urban, respectiv de 55% față de 27,9%.
Aceasta în condițiile în care, în ansamblu, în cadrul UE, decalajul este de doar 3 puncte procentuale între mediul rural și cel urban.
În februarie, Guvernul a propus 47 de măsuri pentru combaterea sărăciei, precum granturi pentru îmbunătățirea locuințelor, cantine sociale, aflabetizarea digitală a persoanelor.