România ar putea figura pe agenda dezbaterilor privind demiterea președintelui Trump. Republicanii cer audierea lui Hunter Biden

România ar putea figura pe agenda dezbaterilor privind demiterea președintelui Trump. Republicanii cer audierea lui Hunter Biden
scris 10 nov 2019

Membrii Partidului Republican au solicitat ca, în cadrul dezbaterilor publice pe tema demiterii președintelui Donald Trump, care vor debuta săptămâna viitoare, să fie audiat și fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, Hunter. Acesta a fost acuzat atât de președintele american, cât și de avocatul său, Rudolf Giuliani, de mai multe acte de corupție legate de activitățile sale din Ucraina, respectiv România.

"Experiența de primă mână (a lui Hunter Biden la Burisma, companie din domeniul energetic din Ucraina -n.r.) poate ajuta publicul american să înțeleagă natura și întinderea corupției generalizate din Ucraina", a declarat parlamentarul republican David Nunes, motivând cererea de audiere a fiului lui Joe Biden, care este și unul dintre candidații democrați în alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului la președinția SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Democrații, majoritari în Camera Reprezentanților, vor respinge, foarte probabil, solicitarea republicanilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat, într-o conferință de presă desfășurată în urmă cu două săptămâni, pe potențialul său contracandidat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, reluând acuzele aduse fiului candidatului democrat, Hunter Biden, care ar fi încasat sume importante fiind cooptat în boardul unei companii energetice a unui oligarh local. În acest context, președintele american a menționat și România ca una din țările unde familia Biden și-ar fi însușit sume de bani necuvenite.

Către finalul conferinței de presă Trump a reluat afirmația ca sunt date suplimentare despre alte prezumtive cazuri de corupție implicând familia Biden, însă de data aceasta nu a mai pronunțat numele României, ci a precizat că este un caz ajuns în opinia publică recent, ceea ce sugerează că cel mai probabil este vorba tot de România. „Sunt alte națiuni care vin acum. Am auzit și azi de una. Nu vreau să pun națiunea într-o situație stânjenitoare, dar tot ce se face, în opinia mea, este o plată (a unei mite -  "payoff")”, a spus Trump despre familia Biden. „Consider că ce a făcut este scandalos pentru țara noastră”, a conchis președintele SUA.

Primul care a lansat alegații cu privire la prezumtive cazuri de corupție ale unor oficiali democrați în România a fost Rudy Giuliani, avocat al lui Trump, cu o experiență relevantă în trecut ca procuror anti-mafia. „Stați să vedeți de România!”, afirmase acesta într-o intervenție televizată de la începutul lunii octombrie.

New York Times anunța în mai că fiul lui Biden i-a acordat consultanță omului de afaceri Gabriel Popoviciu și că tânărul Biden și-a intensificat activitățile de afaceri la nivel internațional în timpul celui de al doilea mandat de vicepreședinte al tatălui său și a început să se asocieze cu persoane în legătură cu care Statele Unite sau aliații lor aveau suspiciuni.

În august 2018, Giuliani a admis că a fost plătit de o firmă de consultanță în momentul în care a trimis președintelui României o scrisoare contrară poziției oficiale a Guvernului SUA, referitoare la protocoalele dintre SRI și instituții din sistemul judiciar românesc.

Firma aparține fostului director FBI Louis Freeh, care era avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Giuliani a declarat atunci pentru Politico că scrisoarea sa se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI Louis Freeh, care conduce o firmă de consultanță globală, Freeh Group International Solutions.

"Ei îmi plătesc onorariul", a spus Giuliani, referindu-se la Freeh Group. Aceasta în condițiile în care Louis Freeh era avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Avocatul președintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a adresat autorităților române o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituții din sistemul judiciar cu SRI, scrisoare de care Ambasada SUA la București s-a disociat, transmițând, prin purtătorul de cuvânt, că Guvernul SUA nu comentează acțiunile persoanelor fizice.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
biden
romania
coruptie
demitere