Oficialii români se tem că ar putea fi acuzați de corupție și de acea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană și alte investiții, informează Bloomberg Businessweek. Reprezentantul în România al Băncii Europene de Investiții (BEI), Dietmar Dumlich, susține că instituția a aprobat credite de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, dar nu poate găsi pe nimeni care să semneze documentele. "Ne găsim în purgatoriu", spune Dumlich.
Un exemplu prezentat de publicație este omul de afaceri Ion Țiriac, care, în luna august a anului trecut, anunța că intenționează să doneze 2 milioane de euro pentru a construi un nou patinoar la București. Țiriac a declarat jurnaliștilor că a așteptat doi ani pentru a obține aprobările necesare, în condițiile în care campania anticorupție i-a făcut pe funcționari să fie reticenți în a semna și documentele de rutină. "Le este frică și să respire, pentru că ar putea ajunge în atenția procurorilor anticorupție", a spus Țiriac.
Aceeași publicație relatează că Direcția Națională Anticorupție (DNA) investighează peste 10.000 de cazuri și sute de funcționari publici sunt acuzați de corupție, ca urmare a unei campanii susținută de Laura Codruța Kovesi, numită în fruntea DNA în 2013. Operațiunea a dus la acuzarea mai multor politicieni, precum fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Bucureștiului Sorin Oprescu și fostul ministru de Finanțe Darius Valcov. Toți trei au negat acuzațiile aduse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe măsură ce ancheta continuă, proiectele de lucrări publice stagnează.
România are nevoie de fonduri, în contextul în care Forumul Economic Mondial clasează țara pe locul 85 din 144 de state în ceea ce privește calitatea infrastructurii, cea mai slabă poziție a unei țări din Uniunea Europeană, drumurile fiind într-o stare mai proastă decât cele din Bangladesh sau Camerun.
Unul dintre motivele pentru starea proastă a drumurilor din România este că banii alocați pentru infrastructură au ajuns deseori în buzunarele politicienilor și apropiaților lor, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România, arată publicația. "Investițiile publice legate de infrastructură sunt o zonă uriașă de corupție", este citat Alistar în materialul preluat de Agerpres.
Este amintit și că primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara anul trecut că primarii din România au intrat într-o "grevă de semnătură", de teamă să nu fie acuzați că încalcă Legea achizițiilor publice. În schimb, ministrul Justiției, Raluca Prună, susține că orice funcționar care aplică corect legea nu are de ce să se teamă.
Proiectul patinoarului pe care Ion Țiriac vrea să îl construiască este un exemplu al acestei probleme. Omul de afaceri i-a înaintat o ofertă fostului primar Sorin Oprescu pentru a construi un nou patinoar în București încă din 2013. Țiriac a promis atunci că va investi 2 milioane de euro cu condiția ca primăria să ofere terenul și să obțină finanțare de la UE pentru a coperi unele costuri. Oprescu a promis că va obține un teren în apropiere de primărie, dar ulterior prefectul a refuzat să aprobe planul. A fost nevoie de șase luni pentru a obține semnăturile necesare și aprobarea primăriei.
Cu toate acestea, relatează publicația, deși au trecut mai multe săptămâni după votul din consiliu, primarul l-a informat pe Țiriac că secretarul "a uitat să publice" decizia, ceea ce o invalidează. În prezent, Țiriac vrea să construiască singur patinoarul pe un teren pe care îl deține la aproximativ 16 kilometri în afara Bucureștiului.