Un premier în funcție, patru foști miniștri, 20 de parlamentari, 14 primari de municipii, nouă președinți de consilii județene și un prefect au fost trimiși în judecată, de procurorii DNA, în cursul anului 2015, pentru corupție. Este cel mai mare număr de demnitari deferiți justiției, de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție.
Anul 2015 a însemnat căderea celor mai marcante figure ale PDL, a apropiaților președintelui Traian Băsescu, care tocmai își terminase mandatul, dar și a liderului PSD Victor Ponta și a guvernului său. Nu doar PDL și PSD au fost decimate de DNA, ci și PNL, care a pierdut lideri importanți în lupta cu corupția.
Demnitarul cel mai important trimis în judecată în 2015 este, totuși, Victor Ponta, prim-ministru în funcție la data la care a fost inculpat. Fostul șef al Executivului este judecat alături de senatorul Dan Șova pentru contractele încheiate cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, iar dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Problemele lui Victor Ponta au început, însă, chiar din luna februarie, când cumnatul său, Iulian Herțanu, a fost reținut pentru fraudarea fondurilor europene destinate introducerii canalizării în localitatea Comarnic din județul Prahova. Mama premierului atunci în funcție, dar și sora sa au ajuns, de asemenea, la DNA. Deputatul Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta, a fost, la rându-i, inculpat în dosar, ca și alți lideri politici din județul natal al acestuia, Prahova. Printre aceștia, președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma. Fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, este, de asemenea, pus sub acuzare de procurorii Anticorupție, ca și Iulian Bădescu, fost primar al Ploieștiului.
Necazurile lui Victor Ponta au continuat și în luna martie, atunci când DNA cerea avizul Parlamentului pentru arestarea lui Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, de asemenea un apropiat al premierului. Două astfel de cereri ale DNA au fost respinse, pentru ca, într-un final, Dan Șova să fie arestat în decembrie, pentru contracte similare, încheiate de această data cu CET Govora.
Luna martie i-a adus arestarea unui fost PDL-ist devenit ministru de Finanțe în Guvernul PSD condus de Victor Ponta: Darius Vâlcov. Și cum tot a venit vorba de PDL, nici foștii lideri ai formațiunii politice între timp integrate în PNL nu au scăpat de DNA în 2015. Astfel, Elena Udrea a ajuns la DNA încă din luna februarie, după ce a fost denunțată de mai mulți complici ai fostului soț Dorin Cocoș, de asemenea inculpat în dosarul Microsoft. A urmat o avalanșă de cereri de arestare pe numele Elenei Udrea, care a ajuns în spatele gratiilor, fiind, în prezent, cercetată sub control judiciar în mai multe dosare. Declarațiile Elenei Udrea, care a dezvăluit că cel puțin un om de afaceri ar fi făcut, în realitate, donații ilegale către partidul din care ea a făcut parte, i-au adus la DNA până și pe fostul premier Emil Boc și Vasile Blaga, fost secretar general al PDL. Cercetările continuă în dosarul în care Bogdan Buzăianu, proprietar al Energy Holding, este suspectat că ar fi oferit mită Elenei Udrea, pentru a-și putea derula, în continuare, contractile cu Hidroelectrica.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ajuns în septembrie în spatele gratiilor, sub acuzații de luare de mită, după ce în mașina sa au fost descoperiți bani care fuseseră înseriați de anchetatori. Primarii sectoarelor 1 și 5, Andrei Chiliman (fost membru de vază al PNL), respectiv Marian Vanghelie (PSD) au fost puși sub acuzare, pentru corupție, tot în 2015.
Printre cele mai răsunătoare dosare în care planează suspiciuni asupra lui Oprescu și Chiliman se numără și cel al Apa Nova, ai cărei directori sunt suspectați că au oferit mită pentru a li se permite creșterea tarifelor.
Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a ajuns, la rându-I în spatele gratiilor, sub diverse acuzații, de la unele de corupție la folosirea Poliției Locale pentru spionarea iubitei. Alături de Nichita a ajuns la DNA proprietarul grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din România, a cărui companie are zeci de contracte încheiate cu statul roman. Urdăreanu a fost reținut initial pentru 24 de ore și este, în prezent, trimis în judecată sub control judiciar.
Rata de condamnare în dosarele DNA s-a menținut la 90% în 2015, iar printre puținii demnitari achitați de instanță se numără președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a fost găsit nevinovat în dosarul Căprioara, după nouă ani de procese.