Proiectul de ordonanță de urgență de rectificare a bugetului de stat prevede majorarea cu 25,56 milioane lei a creditelor bugetare pentru Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Protecție și Pază, grosul majorării fiind destinat SRI.
Astfel, cel mai mult se majorează creditele bugetare aprobate pentru SRI, respectiv cu 20,734 milioane lei.
Cheltuielle cu bunuri și servicii ale SRI sunt rectificate în creștere cu 14,85 miloane lei, cele cu asistența socială – cu 4,325 milioane lei, iar cele de capital – cu 2,2 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Facebook plătește utilizatorii care participă la realizarea unor studiiLa SIE este prevăzută majorarea cu 3,9 milioane lei a cheltuielilor de personal, iar la SPP, creșterea cu 525.000 lei a cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu 410.000 lei a celor de capital.
La STS, majorarea cu 275.000 lei a cheltuielilor de asistență socială este compensată de scăderea cu aceeași sumă a cheltuielilor cu bunuri și servicii.
Mai multe ministere pierd bani, printre care Ministerul Educației - 2,1 miliarde de lei - sumă reprezentând "economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă", Ministerul Afacerilor Interne - 1,2 miliarde lei, Ministerul Transporturilor - 1,1 miliarde lei, Ministerul Agriculturii - 1,1 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat acum de Ministerul Finanțelor. Printre ministerele care ar urma să primească bani se numără Ministerul Muncii - 4 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării - 1,8 miliarde lei (pentru Programul Național de Dezvoltare Locală - PNDL) și Ministerul Finanțelor - peste 600 de milioane, prevede proiectul de ordonanță.
CITEȘTE ȘI Decizie dură: Audi vrea să elimine 5.000 de locuri de muncă pentru a-și finanța planurile de electrificareTotodată, deficitul bugetar va fi revizuit de la 2,76% din PIB, echivalentul a 28,45 miliarde lei, la 4,3%, 44,72 miliarde de lei, în principal din cauza nerealizării unor venituri.
Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18,36 miliarde lei, din care 10,49 miliarde lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7,87 miliarde lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16,27 miliarde lei.