Reacția lui Cioloș după ce i s-a spus că formularul de TVA e "o bătaie de joc": Funcționarii ANAF se acoperă cu proceduri de teama DNA

Reacția lui Cioloș după ce i s-a spus că formularul de TVA e "o bătaie de joc": Funcționarii ANAF se acoperă cu proceduri de teama DNA
scris 4 aug 2016

A doua etapă de simplificare a procedurilor birocratice, inițiată de Guvern și prevăzută pentru luna septembrie, se va concentra asupra ANAF și a modului de relaționare a acestei instituții cu contribuabilul, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache. În context, premierul Cioloș a arătat că, mentalitatea funcționarilor este să se acopere cu proceduri de teama DNA, fără a se gândi la simplificarea lor pentru cetățeni.

Cei doi demnitari au făcut aceste afirmații, cu prilejul lansării platformei GovITHub, care are drept scop eficientizarea administrației prin soluții informatice.

Urmărește-ne și pe Google News

Ei au reacționat astfel atunci când li s-a atras atenția din audiență că modul în care ANAF a modificat de nenumărate ori în ultimele luni formularul de TVA - D394, prin care urmează să fie declarate toate operațiunile de pe teritoriul țării, pentru a-l amâna apoi pentru octombrie, reprezintă o “bătaie de joc” la adresa programatorilor care trebuie să lucreze cu asemenea formular.    

Șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, a arătat că în toamnă Guvernul va veni cu noi măsuri de simplificare, care vor avea în vedere activitatea ANAF.

“Știm că suntem datori și cu un al doilea episod al încercării noastre de simplificare, și anume unul care să răspundă așteptărilor mediului de afaceri și această a doua fază de simplificare, pe care noi o prevedem pentru luna septembrie, se va concentra foarte mult pe zona de ANAF și pe modul în care ANAF relaționează cu contribuabilul”, a spus Tudorache.

Noul ministru al Transporturilor era plătit lunar cu 24.000 euro. Cât primește acum la Guvern CITEȘTE ȘI Noul ministru al Transporturilor era plătit lunar cu 24.000 euro. Cât primește acum la Guvern

La rândul său, prim-ministrul Dacian Cioloș a arătat că se confruntă foarte frecvent cu astfel de discuții între echipele de funcționari care lucrează pe proceduri și echipele de dezvoltatori care realizează anumite programe software, care ar trebui să informatizeze anumite proceduri.

“Și aici e vorba de o cultură instituțională care trebuie creată. O mare parte din funcționarii noștri încă  nu au acest reflex de a gândi în perspectiva ușurării muncii celorlalți. Pentru ei important e să se acopere ei cât mai mult posibil împotriva DNA, împortiva mai știu eu cui, și deci să adauge proceduri care să fie din punctul ăsta de vedere cât mai protectoare. Pe de altă parte, e într-adevăr un infern pentru un dezvoltator să gândească la fiecare câteva săptămâni noi modificări ale sistemului, ca să introducă noi cerințe”, a arătat Cioloș.

EXCLUSIV Hotelul Triumf va fi transformat în sediu de instituții publice. Un potențial chiriaș interesat este DNA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelul Triumf va fi transformat în sediu de instituții publice. Un potențial chiriaș interesat este DNA

El a subliniat că pentru a crea o astfel de cultură a fost lansată platforma GoITHub, care va acorda lunar și 10 burse de câte 2.000 euro pe o perioadă de 6 luni specialiștilor IT care vor să se implice în eficientizarea administrației.

“E important nu să se schimbe programatorii după modelul birocrației, ci invers, să evolueze birocrația pentru a putea lucra în această direcție pe care o dă un programator, în sensul de a simplifica lucrurile, de a le face cât mai clare, de a le face cât mai intuitive, deci de a gândi din perspectiva utilizatorului final. Din păcate, nu avem acest reflex în administrația tradițională, dar e acest reflex, din câte observ eu, în mediul acesta IT &C, unde dezvoltatorul gândește din perspectiva utilizatorului și a clientului final”, a afirmat prim-ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
birocratie
simplificare
proceduri
guvern
dna
functionari
ciolos
tudorache