Polițiștii bucureșteni au declanșat percheziții la mai multe firme, printre care și Energy Holding, precum și la persoane vizate într-un dosar în care sunt efectuate cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul energetic și a serviciilor media.
Sunt efectuate 22 de percheziții în București și județul Ilfov, pentru ridicarea de documente financiar contabile și înscrisuri de la sediul unor firme și domiciliile unor persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.
Procurorii au pus sechestru pe 14 imobile — terenuri și construcții, identificate în proprietatea suspecților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Administratorii societăților vizate în anchetă sunt suspectați că au înregistrat în actele contabile facturi fiscale eliberate de firme de tip „fantomă”, prin care erau atestate achiziții fictive de bunuri și servicii, pentru a nu fi plătite taxele și impozitele datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, potrivit Poliției Capitalei.
“Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că în cursul anului 2009, între două societăți comerciale, cu capital privat au fost încheiate contracte de consultanță și contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect terenuri la prețuri mult supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele aferente impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată, în cuantum de aprox. 500.000 euro”, arată Parchetul Curții de Apel București.
Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzăianu, supranumit "cel mai mare băiat deștept" din energia românească, după ce a obținut contracte avantajoase de cumpărare de energie electrică de la Hidroelectrica.
Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obținut cel mai important contract pentru firma sa în 2004.
CITEȘTE ȘI Anchetă DIICOT la Federația Română de Fotbal pentru dispariția unui milion de euro din banii de la FIFADupă intrarea în insolvență, Hidroelectrica a denunțat contractul de vânzare/cumpărare de energie electrică 33CE din 14 ianuarie 2004 încheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzăianua a pierdut definitiv procesul cu compania de stat în noiembrie 2015, după ce a contestat măsura administratorului judiciar.
Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolvență a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat doar în perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.
Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012 și a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuți sub denumirea de "băieții deștepti din energie".
Aceștia achiziționau electricitate ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung - unele până în 2018 -, și revindeau apoi energia pe piața liberă, la cotații mult mai mari.