Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD propune ca statul să susțină financiar inseminarea artificială, inclusiv în cazul femeilor care nu sunt căsătorite, și nu o dată, ci și a doua oară, dacă prima inseminare eșuează. Social-democrații propun și reducerea impozitului pe venit cu până la 50% pentru mamele cu mai mulți copii și stabilirea unei alocații de școlarizare egale cu salariul minim.
Într-un proiect depus la Parlament și scris într-o limbă română aproximativă, cu termeni precum ”însminarea” și ”salar”, aleșii PSD propun ca ”însminarea (corect inseminare – n. red.) artificială umană să fie susținută de stat și a 2-a oară în cazul în care prima dată eșuează”.
Inițiatorii proiectului arată că inseminarea ”nu poate fi condiționată de a fi căsătorită sau nu mama”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit inițiativei legislative, mamele care cresc mai mult de un copil beneficiază de ”reducere fiscală la impozitul pe salar”, astfel: 25% din impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate la al doilea copil, respectiv de 50% la al treilea copil, până la terminarea studiilor liceale sau universitare, adică până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani, respectiv 24 de ani.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis a promulgat Legea salarizării. Majorările pentru profesori și medici vor fi acordate în tranșe. Care sunt noile salariiÎn cazul a doi copii înscriși la școală, în învățământul preuniversitar, mamele ar urma să primească, totodată, o alocație de școlarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, în timp pentru trei copii școlarizați, alocația ar fi egală cu salariul minim.
Autorii legii nu precizează care proceduri de inseminare ar trebui să fie suportate de la buget, în condițiile în care, conform tarifelor clinicilor de specialiatate, o simplă inseminare artificială costă doar 150 euro, dar un pachet de servicii complet, cu tratamente și fertilizare in vitro, depășeste 2.500 euro.