Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii (82 ani), demis de Cîțu. ”A pune în discuție dimensiunile Holocaustului este periculos.” - „Marii făuritori ai Unirii au murit lângă noi, acum un urmaș de-al lor mă destituie.“

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii (82 ani), demis de Cîțu.  ”A pune în discuție dimensiunile Holocaustului este periculos.” - „Marii făuritori ai Unirii au murit lângă noi, acum un urmaș de-al lor mă destituie.“
scris 16 mar 2021

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România Octav Bjoza a fost demis din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989. ”A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”,și-a argumentat premierul Florin Cîțu decizia.

Octav Bjoza a fost eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului publicată luni în Monitorul Oficial. Octav Bjoza a fost primul deținut politic decorat de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu cinci ani. 

Urmărește-ne și pe Google News
Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

”O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești  aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, a transmis marți premierul.

El a afirmă că încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

”O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România”, a subliniat Cîțu.

„Este una din cele mai rușinoase decizii ale PNL. Marii făuritori ai Marii Uniri au murit lângă noi în temnițe, iar acum, un urmaș de-al lor și-a permis să mă destituie. Este o rușine, o pagină rușinoasă a Partidului Liberal“, spune Bjoza. El crede că decizia fost luată după ce asociația foștilor deținuți politic pe care o conduce a transmis un comunicat de presă (VEZI MAI JOS COMUNICATUL) în care susține ca toți urmașii celor care au avut de suferit în timpul comunismului să primească reparații morale și materiale, fără nicio excepție, arată Adevărul.

Acum în vârstă de 82 de ani, Octav Bjoza a fost arestat în 1958, fiind acuzat că, „împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori din organizația anticomunistă «Garda Tineretului Român» din Brașov, care avea drept scop înlăturarea regimului democrat popular din țara noastră pe calea violenței”.

A fost judecat de către Tribunalul Militar Brașov, la data de 10 octombrie 1958 și condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii, prin sentința nr. 672/10.10.1958, pentru delictul de „crimă de uneltire împotriva ordinei sociale”. Procesul a durat o singură zi, de la ora 7.00 la ora 22.00. Președintele completului de judecată a fost faimosul maior de justiție Dragoș Cojocaru, cel care a trimis la moarte loturile de luptători anticomuniști ale maiorului Nicolae Dabija, Ion Gavrilă Ogoranu și altele.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

A trecut prin închisorile: Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești și Jilava – Fortul „13”, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoienești și Salcia, precum și cele din Delta Dunării, ca Bacul „4”, Periprava Centru și Periprava – Secția Grindu, de unde a fost eliberat în , 23 iunie 1962.

Comunicatul transmis săptămâna trecută

"Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România – AFDPR este revoltată de faptul că a ajuns motiv de dispute între parlamentari. Mărul discordiei îl constituie Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politici, deportați, prizonieri etc., dar subliniem că toți copiii noștri, indiferent când s-au născut și indiferent de faptele părinților, au fost solidari cu suferințele întregii familii, iar timp de 31 de ani nu li s-a asigurat nicio reparație morală și materială.

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, intrată în istoria recentă sub denumirea prescurtată de AFDPR, nu este afiliată și nu se va alinia politic niciunui partid.
Ori ne vor, ori nu, suntem ai tuturor!
Individual, fiecare membru este liber să o facă după cum îi dictează propria conștiință.
Spicuind din statutul Asociației, constatăm:
– „continuarea luptei contra comunismului și a oricăror forme totalitare”;
– „restabilirea adevărului istoric cu privire la evenimentele din perioada 1945-1989…”;
– „formarea și cultivarea unor înalte conștiințe civice, în spiritul adevărului, binelui, frumosului, păcii sociale și renașterea morală a țării noastre”;
– „cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața în lupta contra comunismului…”.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Iată doar câteva precepte pentru care membrii AFDPR vor milita și veghea ca în această țară să nu mai apară partide politice sau mișcări extremiste, fie ele de stânga, fie de dreapta!

AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai.

Odată subliniate aceste chestiuni, noi, toți beneficiarii Decretului-Lege nr. 118/1990, suntem nu doar uimiți, ci chiar revoltați de faptul că am ajuns motiv de dispute între parlamentari. Desigur, motivele sunt concrete!

Mărul discordiei îl constituie Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politici, deportați, prizonieri etc.

FOTO Titi Aur a intrat în afaceri cu produse din carne, lansând brandul Artisan Gourmet. \ CITEȘTE ȘI FOTO Titi Aur a intrat în afaceri cu produse din carne, lansând brandul Artisan Gourmet. "Puțini mai știu astăzi de Ștefan Gheorghiu "Gugoașă", din Botoșani, "regele mezelurilor" în perioada interbelică, care a delectat România."

Copiii noștri au fost solidari cu suferințele întregii familii, indiferent când s-au născut sau dacă erau majori în momentul începerii persecuției politice față de părinții lor, statul român nefiind capabil ca, în cei 31 de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, să le ofere nici cea mai mică reparație!

Cu o zi înainte de a fi supusă votului în plenul Parlamentului, la Comisia pentru muncă, trei deputați (Vexler Silviu, Ganț Ovidiu și Adnagi Slavoliub) au cerut membrilor acestei comisii introducerea a încă două articole, „13” – „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, PRECUM ȘI COPIILOR ACESTORA” și „14” în care se spune:

„Agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a Municipiului București, ÎN BAZA SESIZĂRILOR primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor acestei legi (…)”.
Spuneam că motivele disputei sunt concrete!

Depinde din care parte a baricadei privim lucrurile!

Noi dorim să fim imparțiali! Și de aceea încercăm să punem lucrurile la punct.

FOTO Honda a creat un filtru de aer despre care susține că oprește și anihilează virusul SAR-COV-2 CITEȘTE ȘI FOTO Honda a creat un filtru de aer despre care susține că oprește și anihilează virusul SAR-COV-2

Nu acceptăm falsificarea încă o dată a istoriei recente a României (pentru prima, a se vedea Mihai Roller)! Mai ales că în ultimii 75 de ani am avut și noi o contribuție directă cât de mică!

Chiar ne-a lovit pe toți ignoranța, amnezia sau mai degrabă relele intenții, lăsând să treacă neobservat faptul că regimul comunist „ilegitim și criminal”, prin așa-zisele „Tribunale ale Poporului”, au trimis la moarte sau la ani grei de temniță și lagăre de exterminare, prin bătăi, înfometare și munci silnice, tot ce a avut acest popor mai demn, mai sfânt, mai bine pregătit profesional.

Chiar uităm că regimul comunist a făcut zeci de mii de victime și, dacă luăm în calcul soțiile și copiii rămași acasă, cifra celor care au avut de suferit se apropie cu certitudine de două milioane de cetățeni ai acestei țări?!?

Chiar vreți să vă amintim cine au fost primii trei șefi ai Securității Poporului, care au săvârșit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut și de marele disident rus Aleksandr Soljenițîn?!?

Poate că da: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu!

Chiar vreți să vă spunem ce găsim în dosarele înaintașilor celor care au nerușinarea să ne dea astăzi lecții de morală și demnitate?!?
Iată doar câteva „perle”:
– „vechi militant al clasei muncitoare”;
– „vechi comunist ilegalist”;
– „activitate titoistă”;
– „înscris în organizația tineretului hitlerist”;
– „înscris voluntar în SS-ul german”.

FOTO Facebook lansează o campanie împotriva dezinformării despre Covid-19 CITEȘTE ȘI FOTO Facebook lansează o campanie împotriva dezinformării despre Covid-19

Partidul comunist în România se spune că avea între 4 și 5 milioane de membri. Câți să fi fost vinovați de crimele săvârșite? Poate 4-5 mii sau nici atât!

PENTRU UNII, MUMĂ – PENTRU ALȚII, CIUMĂ!

Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost „criminali de război”, „naziști”, „legionari” sau comuniști.

Acum, după 80 de ani, să nu ne mai lăsăm bântuiți de stafiile acestora și împreună, indiferent de etnie, culte sau politici, să veghem ca astfel de fapte să nu se mai petreacă în această țară!

A răsuci la nesfârșit cuțitul într-o rană demult cicatrizată înseamnă că nu facem decât să întreținem o stare de tensiune nemeritată de nimeni!

Președinte al AFDPR și
Subsecretar de Stat
Octav BJOZA”,

viewscnt
Afla mai multe despre
octav bjoza
asociația foștilor deținuți politici