Premierul britanic David Cameron a admis, sâmbătă, că ar fi putut gestiona mai bine cazul Panama Papers și a promis că își va revizui comportamentul, la finalul unei săptămâni în care a fost acuzat de ipocrizie după ce a negat că ar fi avut legături cu o firmă offshore înființată de tatăl lui.
"Nu a fost o săptămână prea grozavă. Știu că ar fi trebuit să gestionez mai bine situația. Mi-am învățat lecția", a spus Cameron, citat de Reuters.
După cinci zile și patru declarații diferite referitoare la informațiile dezvăluite de investigația jurnalistică Panama Papers, Cameron a recunoscut, joi, că a deținut acțiuni în cadrul companiei offshore înființată de tatăl tău, brokerul de acțiuni Ian Cameron, prin intermediul firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primele zile de la ieșirea la lumină a acuzațiilor, Cameron a negat personal că familia sa a beneficiat de pe urma banilor ascunși în compania offshore.
Declarațiile de joi au stârnit nemulțumire printre britanici, care l-au acuzat pe Cameron de ipocrizie și au cerut măsuri concrete pentru stoparea evaziunii fiscale. Cameron este de asemenea acuzat că a intervenit personal pentru a modifica legislația europeană legată de transparența fondurilor offshore.
Mii de britanici au anunțat că vor participa astăzi la o acțiune de protest împotriva evaziunii fiscale. Primii manifestanți s-au adunat deja pe Downing Street, în fața reședinței lui Cameron, mulți dintre ei cerând demisia premierului.
Proiectul Panama Papers, o anchetă jurnalistică de proporții ce are la bază o scurgere de peste 11,5 milioane de documente financiare de la firma Mossack Fonseca, a revelat că șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.