Premierul Victor Ponta s-a prezentat pentru a treia oară la DNA, pentru a-i fi oficial aduse la cunoștință concluziile expertizei financiar-contabile dispuse în dosarul Turceni-Rovinari. În vreme ce DNA arată că expertiza confirmă prejudiciul reținut în dosar, Victor Ponta continua să susțină exact opusul și prezintă, în sprijinul afirmațiilor sale, opinia expertului parte angajat de Dan Șova.
Războiul Victor Ponta – DNA a intrat în faza bătăliei pe expertiză! Premierul acționează pe toate fronturile, de la declarații publice la rețeaua de socializare facebook, pentru a transmite că, în dosarul Turceni-Rovinari, nu ar exista niciun prejudiciu. Astfel, după ce initial a declarat că, în realitate, ar fi plătit cu 2.000 de lei mai mult taxe către stat, ulterior Victor Ponta a postat și pe pagina sa de facebook un document care ar atesta acest lucru.
Gestul a determinat DNA să reacționeze și să precizeze că documentul nu reprezintă concluzia expertizei financiar-contabile, așa cum insinuează Victor Ponta, ci doar opinia expertului parte angajat de Dan Șova.
Profit.ro vă prezintă filmul zilei în bătălia Ponta – DNA.
Premierul Victor Ponta a ajuns miercuri dimineață la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu dosarul Turceni-Rovinari, în care este urmărit penal. Procurorul îi va prezenta lui Victor Ponta expertiza contabilă făcută în dosarul său. Experiza financiară este gata, a spus premierul înainte de a intra în sediul DNA, răspunzând la întrebările jurnaliștilor. El a mai spus că dacă i se va cere să facă declarații, va face acest lucru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am plătit cu 2.000 de lei în plus taxe, dar nu le mai cer înapoi. O să mai dau declarații când mă mai cheamă procurorul, cu avocatul, și eu mă prezint", a declarat Ponta dup[ 20 de minute, când a ieșit de la DNA.
Surse judiciare precizează că expertiza financiar-contabilă efectuată în dosar confirmă existența prejudiciului, așa cum a fost el calculat inițial de către procurorul de caz. Pe de altă parte, Victor Ponta continuă să susțină că ar fi plătit cu 2.000 de lei mai mult taxe către stat. Dosarul este aproape de finalizare și urmează a fi înaintat instanței de judecată.
Cercetările în dosar au început în 2011, la sesizarea ANAF. Fiscul a descoperit ilegalități în contractele dintre Complexul Energetic Turceni și casa de avocatură a lui Dan Șova, cu care a lucrat și Victor Ponta. Dan Șova a fost pus sub urmărire penală în 2013.
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari și ar fi fost săvârșite în perioada în care Ponta a fost avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.
DNA a exprimat o poziție oficială despre audierea lui Victor Ponta:
"Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei și i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului. Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei.
Acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor –Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor –Viorel”. Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziția contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”.
În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Șova și Asociații”. Practic, plățile făcute de SCA „Șova și Asociații” către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat.
Precizăm că, în respectiva cauză, PONTA VICTOR VIOREL este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, iar ȘOVA DAN-COMAN este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani", se arată în comunicatul remis presei.
Premierul a reacționat pe Facebook după comunicatul DNA:
"Regret faptul că bătălia politică și de media se duce cu arme necinstite - din expertiza făcută în dosarul meu se arată că SCA "Șova și Asociații" și-a dedus cheltuieli în bază contractului cu mine de 51.321 ron / și se arată deasemenea că au fost plătite taxe și impozite de către "Cabinet Avocat Ponta Victor în sumă de 53.000 lei !!!!! Deci prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice , ignorând voit plata celor 53.000 lei! Adunând cele două sume nu rezultă prejudiciu față de statul român care a încasat în plus 2.000 ron!!!!
Atașez copia după această constatare și cred că nu mai este nimic de comentat!
- și sechestrul a fost pus în data de 13 iulie, nu azi ( cum în mod eronat a apărut în presă)", a scris Ponta.
Poziția premierului a determinat DNA să reacționeze din nou. Direcția a precizat că fragmentul prezentat de Victor Ponta nu reprezintă concluzia expertizei, ci opinia expertului parte, angajat de Dan Șova, în dosar:
"Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor Viorel este în realitate un extras din conținutul opiniei separate a unuia dintre experții inculpaților, respectiv expertul desemnat de inculpatul Șova Dan-Coman și nu reprezintă nicidecum rezultatul raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză.
Raportul respectiv a fost întocmit de un expert independent, desemnat de organul judiciar, în conformitate cu art. 172 și următoarele CPP.
Expertul judiciar independent desemnat în cauză a stabilit că valoarea prejudiciului produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei, așa cum se arată în comunicatul nr 1384/VIII/3 din data de 19 august 2015, postat la www.pna.ro.
Menționăm că raportul integral de expertiză fiscală și contabilă conține 29 de file și 8 anexe", se arată în comunicatul DNA.