Plan: Guvernul desființează funcția de inspector guvernamental și schimbă statutul prefecților

Plan: Guvernul desființează funcția de inspector guvernamental și schimbă statutul prefecților
scris 24 mar 2016

Guvernul va desființa funcția de inspector guvernamental, în care din 2007 sunt păstrați de fiecare regim politic, în așteptarea unor "vremuri mai bune pentru aceștia", membri ai Guvernului care își cedează mandatul, și îi va reintroduce pe prefecți în categoria demnitarilor publici, impunându-le absolvirea unui curs specializat.

În același timp, va reînființa Institutul Național de Administrație, desființat de Guvern în 2009 din cauza constrângerilor bugetare, și îi va include în categoria înalților funcționari publici pe șefii agențiilor naționale, relevă planul de obiective redactat pentru perioada următoare la nivelul Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News

Funcția de inspector guvernamental a fost creată în 2007 și a reprezentat un post în care reprezentanți ai unui guvern care își înceta mandatul, de regulă prefecți și subprefecți, erau transferați după schimbarea puterii și așteaptau, cu acordul chiar al noii puteri, ca partidul pe care, neoficial, îl reprezentau (neavând voie să fie membri ai unei formațiuni politice) să revină la conducerea Guvernului, pentru a fi din nou numiți la conducerea prefecturilor.

În 2010, premierul Emil Boc a promovat un proiect de lege prin care funcția de inspector guvernamental era desființată, iar inspectorii guvernamentali erau trecuți în rezervă, într-un corp de funcționari în rezervă. Proiectul am fost însă respins în Parlament.

EXCLUSIV Guvernul Cioloș va evalua toți angajații din administrație, după criterii de la Bruxelles CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul Cioloș va evalua toți angajații din administrație, după criterii de la Bruxelles

Acum, Guvernul Cioloș forțează același model, pregătind, conform documentului, desființarea funcției de inspector guvernamental și trecerea actualilor inspectori guvernamentali într-un corp de rezervă al funcționarilor publici.

O altă mișcare pregătită este schimbarea statutului funcțiilor de prefect și subprefect și transformarea acestora în funcții de demnitate publică pentru ocuparea cărora va fi necesară absolvirea unui curs specializat, destinat pregătirii lor pentru ocuparea unor astfel de funcții.

Prefecții au mai fost demnitari publici, până când legea a fost modificată, iar ei au fost incluși în categoria funcționarilor publici și li s-a interzis să facă parte dintr-un partid.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Va fi reînființată funcția de secretar general al prefecturii, care va fi înalt funcționar public. Această categorie a înalților funcționari publici va fi extinsă cu alte funcții, printre cele analizate în acest sens fiind cea de conducător de agenție națională.

De asemenea, vor fi gândite "programe de leadership" pentru demnitari și funcționari publici de nivel înalt.

Vor fi lansate și campanii de informare în universități pentru a-i atrage pe tinerii absolvenți către administrația publică, în special în facultățile de administrație publică și va fi impusă o cotă minimă de funcții publice cu grad profesional de asistent sau debutant din numărul posturilor vacante.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
prefecti
plan
inspector