Toți elevii din învățământul obligatoriu de stat și privat, precum și toți copiii preșcolari din grădinițele de stat și private, vor putea beneficia de un pachet alimentar diversificat, în limita unei valori zilnice de 10 lei, care să cuprindă prețul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuirea și depozitarea acestora. Mai mulți parlamentari liberali au inițiat un proiect legislativ cu aceste prevederi și un impact bugetar estimat la 4 miiarde lei anual.
Autorii proiectului arată că multe familii din mediile defavorizate nu pot susține școlarizarea copiilor, pe lângă costurile legate de transportul la școală, îmbrăcămintea și rechizitele școlare, având în vedere distanța mare de acasă până la școală și programul prelungit, fiind obligate să le asigure și o masă, ceea ce pentru constitui un efort mare din punct de vedere financiar.
Ințiatorii consideră, totodată, că programul ”Cornul și laptele” este un program învechit care și-a arătat limitele și care trebuie înlocuit de un nou program de alimentație sănătoasă în școală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin urmare, proiectul de lege prevede că se acordă gratuit pentru elevii din învățământul obligatoriu de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private, un pachet alimentar diversificat, în limita unei valori zilnice de 10 lei/elev, respectiv preșcolar. Limita valorică cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuirea și depozitarea acestora.
Aceste limite valorice zilnice pentru un elev, respectiv pentru un preșcolar,vor fi actualizate prin Hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și a tarifelor.
Fondurile pentru finanțarea mesei gratuite vor trebui asigurate de Guvern prin alocarea sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale. Autoritățile locale vor repartiza sume aferente unei mese unităților de învățământ în funcție de numărul de elevi, respectiv preșcolari, putând suplimenta sumele respective din bugetele proprii.
Autorii proiectului au calculat un impact bugetar de circa 4 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Plan: 10 lei pentru elevi pe fiecare zi fără absențe, salariul minim - 50%-60% din câștigul mediu, pensii mărite, impozite zero”Mâncarea trebuie diversificată și dacă este posibil, să fie și o mâncare proaspăt preparată (caldă), să fie și un fruct sau un pahar de suc natural etc. Dacă se introduce acum un program de diversificare, pe măsura îmbunătățirii condițiilor în școli, în aproximativ 3-5 ani se poate ajunge la o masă caldă pentru fiecare elev”, susțin inițiatorii propunerii legislative.
Aceștia mai arată că fiecare autoritate publică locală cunoaște cel mai bine necesitățile copiilor precum și specificul zonei sau al pieței locale, astfel că vor fi împuternicite să decidă meniul acordat copiilor prin consultarea Consiliilor de Administrație a Școlilor și vor pute utiliza banii pentru producători locali, stimulând, astfel, micii întreprinzători.