Tribunalul București s-ar putea pronunța pe 8 iunie asupra solicitării depuse de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, de acordare a a personalității juridice pentru partidul pe care vrea să-l înființeze, Mișcarea România Împreună (RO+), instanța stabilind primul termen de judecată în proces la data menționată.
Potrivit datelor Tribunalului, petenți în dosar sunt Mișcarea România Împreună, Dacian Cioloș, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și fostul director de cabinet al lui Cioloș din mandatul de prim ministru, Alin Mituță. Membri fondatori ai formațiunii mai sunt Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Anca Dragu, Oana Maria Bogdan, Liviu Iolu și Valeriu Nicolae.
Aceeași sursă arată că a fost înregistrată deja o contestație la adresa cererii de înființare a partidului Mișcarea România Împreună. Contestația a fost depusă, din postura de intervenient, de o structură numită Partidul Solidarității Democratice Pentru Șanse Egale Și O Societate Mai Bună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceasta a fost înființată în 1998 și este condusă de un anume Ioan Antonescu, dar nu a participat niciodată la vreun scrutin electoral și nici nu figurează în Registrul partidelor politice. Încă de la înființare, însă, a contestat în mod constant în instanță inițiativele de înființare de partide politice, fie de la zero, fie prin fuziuni, divizări sau schimbări de nume, și de alianțe electorale.
Astfel, Partidul Solidarității Democratice Pentru Șanse Egale Și O Societate Mai Bună a contestat inclusiv înregistrarea la tribunal a alianței USL, formată din PSD, PNL și fostul PC. De asemenea, formațiunea a cerut la Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale din 2014, care l-au adus la Cotroceni pe actualul președinte Klaus Iohannis.
Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat pe 30 martie, într-o conferință de presă, că a depus la tribunal actele pentru înființarea partidului “Mișcarea România Împreună” (RO+), desprins din platforma civică România 100.
”În decembrie anul trecut am anunțat că din «Platforma România 100» se va desprinde un partid politic. Vreau să vă anunț că astăzi de dimineață a fost depusă la tribunal cererea de înregistrare a unui nou partid politic ieșit din platformă. Este vorba de partidul Mișcarea România Împreună. Am decis să facem și acest pas, e primul pas, acela de cerere a înregistrării. Astăzi facem anunțul demersului pe care l-am făcut, și nu al lansării partidului, îl vom lansa când va exista ca atare”, a spus Dacian Cioloș.
CITEȘTE ȘI Coreea de Nord: Poligonul pentru teste nucleare de la Punggye-ri nu mai este utilizabil, conform cercetătorilor chinezi”În document veți vedea că, pe lângă Statut, în programul politic noi am dezvoltat mai degrabă într-o primă fază în jurul acestor valori - onestitate, competență, bun simț, transparență, credința că fiecare om e important, că un proiect de reconstrucție trebuie în jurul oamenilor și al valorilor lor, și că toate soluțiile trebue să aibă la bază aceste valori. Veți găsi în manifestul politic niște valori pe care vi le propunem, un mod de a vedea lucrurile și pe care apoi, cu ceea ce am acumulat deja în activitățile desfășurate deja obiectivul este ca în lunile următoare, până la momentul lansării efective, să adăugăm la această fundație și soluțiile pe care le propunem pe teme mari. Membrii fondatori și-au asumat pur și simplu un rol administrativ, partidul este al tuturor celor care au investit în această platformă,” a explicat Cioloș.
În cadrul aceleiași conferințe, Dacian Cioloș a anunțat și lansarea site-ului romaniaimpreuna.ro
Potrivit unui mesaj postat pe site, fostul premier transmite: „O parte dintre voi ați așteptat, poate, ca eu să fac mai mult. Ați fi vrut ca noi cei câțiva foști tehnocrați să fi fost prezenți în politică până acum. Să fi folosit mai bine încrederea și susținerea voastră. Am avut câteva ezitări despre ce ar fi trebuit să facem și e foarte posibil să fi greșit. Dar tot ceea ce am făcut a fost cu bună credință. Nu ne-a fost niciodată teamă să muncim din greu. Nu ne-am ferit nicicând de probleme dificile. Însă nu avem imunitatea politicianului tipic, antrenat în a fi împroșcat și a împroșca mizerii. Nu suntem nici agresivi și nici «șmecheri». Marea majoritate a convingerilor noastre și a dorinței noastre de a face bine se bazează pe un set solid de valori etice bine interiorizate. Nu din dorința de putere”.