Mesajul lui Iohannis după discuția cu BNR: Independența este esențială, o condiție ca membru UE, dar veniturile românilor să nu aibă de suferit

Mesajul lui Iohannis după discuția cu BNR: Independența este esențială, o condiție ca membru UE, dar veniturile românilor să nu aibă de suferit
scris 25 apr 2018

Independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară este esențială, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene, dar banca centrală trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare, este mesajul președintelui Klaus Iohannis după discuția avută astăzi cu membrii conducerii BNR.

Conform Președinției, guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Referitor la problema coordonării politicilor economice, Președintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României.

La finalul întrevederii, președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice", a comunicat Președinția.

Luni, șeful statului a anunțat că va interveni în disputa dintre Guvern și BNR, urmând să îi cheme la Cotroceni pe reprezentanții celor două instituții pentru a stabili care sunt exact problemele și soluțiile de rezolvare. Vineri, la Cotroceni va veni premierul Viorica Dăncilă.

"Am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR. În zilele următoare îi voi invita și pe unii, și pe alții la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente în ultima vreme. Această animozitate între Guvern și BNR este dăunătoare", a spus Iohannis, adăugând că  „politicile discutabile ale PSD” în domeniul salarizării și în cel fiscal sunt cele care au provocat „aceste neliniști în piață și creșterea inflației și a dobânzilor”.

Ieri, întrebat de presă despre acest subiect, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul colaborează cu BNR chiar dacă „ne mai și criticăm între noi”, astfel că nu este nevoie de o mediere din partea președintelui între cele două instituții.

Întrebat dacă va merge la mediere, la Cotroceni, ministrul Finanțelor a răspuns: „Doamna prim-ministru va primi o invitație la Cotroceni și va decide în consecință. Iar noi, ca miniștri, ne vom conforma”.

Acum, informațiile relevă că președintele se va întâlni astzi doar cu conducerea BNR.

În urmă cu o săptămână, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că este îngrijorat de creșterea indicelui ROBOR, afirmând că va accepta propunerea guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, de a discuta, mai ales că și-au trimis și scrisori pe acest subiect.

“Categoric, da (mă îngrijorează creșterea ROBOR – n.r.). Eu știu că Guvernul trebuie să discute cu Banca Națională și eu cred că o să accept propunerea domnului Mugur Isărescu să avem o discuție pe această temă pentru că am avut un schimb de scrisori. Eu îmi mențin puncul de vedere, și anume că în această țară Banca Naționlă va lucra împreună cu Guvernul și Parlamentul pentru binele acestei țări”, potrivit lui Dragnea.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut atunci la 2,13%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Luni, indicele ROBOR a urcat la 2,22%, iar marți a ajuns la 2,28%.

Cresc dobânzile! BNR a atras depozite de 18,6 miliarde de lei de la bănci, în prima operațiune de acest tip după 2011 CITEȘTE ȘI Cresc dobânzile! BNR a atras depozite de 18,6 miliarde de lei de la bănci, în prima operațiune de acest tip după 2011

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Nivelul anunțat luni este cel mai mare din 14 decembrie 2017, când a fost tot 2,13%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,46%, cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins același prag, de 2,46%.  

viewscnt
Afla mai multe despre
drsgnea
robor
isarescu