Deși Curtea Constituțională a stabilit că interzicerea concedierii liderilor sindicali este neconstituțională, Camera Deputaților a decis, marți, prin vot final, că liderii de sindicat nu pot fi concediați din companie nu doar pe durata mandatului, dar și timp de doi ani după ce își pierd funcția de conducere.
Proiectul de lege, care prevede interdicția concedierii liderilor sindicali, anunțat de Profit.ro aici, fusese respins de Senat la începutul acestui an.
Decizia senatorilor a venit după ce, la finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilise că că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional. Curtea a motivat că ei trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, și nu pentru cea profesională, de bază.
"Concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”, este articolul care a fost declarat neconstituțonal.
Deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială nu doar că nu au ținut cont de verdictul Curții Constituționale, dar, menținând interdicția concedierii liderilor sindicali, au extins protecția acordată acestora până la doi ani.
Deputații au fost de acord cu autorii proiectului de lege, care argumentează că liderii de sindicat sau reprezentanții acestora, spre deosebire de sindicaliștii obișnuiți, intră mai des în contact direct cu reprezentanții angajatorilor, de multe ori în situații conflictuale, fiind astfel mai expuși la măsuri represive din partea conducerii unei companii.
“Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații din unitate”, se arată în proiectul de lege amendat de deputați.
CITEȘTE ȘI Noile legi ale achizițiilor au fost aprobate de către deputați și urmează să fie promulgate de IohannisMembrii Comisiei pentru muncă și protecție socială au renunțat însă la prevederea din proiect care impunea obligația angajatorului de a invita organizațiile sindicale reprezentative, la nivel de unitate, să participe în consiliul de administrație sau alte organe asimilate acestuia, pentru rezolvarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv.
Practic, aleșii mențin prevederile legislației actuale și lasă la alegerea angajatorului invitarea sindicatul reprezentativ la nivel de unitate să participe la discutarea acestor probleme.
Proiectul de lege a fost supus și dezbaterii Consiliului Economic și Social (CES), de unde a rezultat că și autoritățile guvernamentale sunt de acord cu astfel de modificări, dar, cum era de așteptat, patronatele se opun. Guvernul nu a transmis însă un punct de vedere cu privire la proiect.
“Vă aducem la cunoștință că punctele de vedere ale reprezentanților părții sindicale și cele ale reprezentanților părții guvernamentale la proiectul de act normativ sunt de avizare favorabilă, iar cele ale reprezentanților părții patronale sunt de avizare nefavorabilă”, se arată în avizul CES transmis Parlamentului, aviz care este însă doar consultativ.
Proiectul de lege va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis, dar, având în vedere decizia Curții Constituționale, nu este exclus ca șeful statului să ceară reexaminarea legii.