Palatul Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu din București, care va fi deschis publicului și inclus în circuitul turistic începând cu sfârșitul acestei săptămâni, a fost construit după un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari în 1964-1965, iar Elena Ceaușescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor și a mozaicurilor, clădirea fiind dotată cu piscină, solar, sală de cinema și saună.
Cunoscut în regimul comunist drept "obiectivul P50", palatul a fost, în întreaga perioadă a dictaturii ceaușiste (1965 - 1989), reședința privată a soților Nicolae și Elena Ceaușescu și a copiilor acestora, Zoe, Valentin și Nicu.
Palatul are peste 80 de încăperi.
Imobilul dispune și de un teren aferent de aproape 15.000 de metri pătrați.
După revoluția din 1989, la TV au fost prezentate imagini din imobilul, în care soții Ceaușescu locuiseră în ultimii 25 de ani de viață, inclusiv cu baia în care robinetele erau din aur.
Ulterior, imobilul a găzduit membrii unor delegații oficiale străine, de președinți și prim-miniștri, care vizitau România.
În urmă cu doi ani, Guvernul a decis ca palatul să fie scos din baza de protocol și pregătit spre a fi oferit la vânzare de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, cu argumentul că nu mai este folosit decât de 3-4 delegații oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare.
Ulterior, autoritățile au renunțat la ideea de vânzare și au decis ca palatul să fie transformat în muzeu și spațiu pentru diferite conferințe și simpozioane.
Palatul va putea fi vizitat de către grupuri de minimum 5 și maximum 15 persoane, exclusiv pe baza unor programări efectuate cu cel puțin o zi înainte de vizitare, urmând să fie deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Formularul de vizitare și prețurile aferente biletelor sunt disponibile aici.