Nicușor Dan: O continuare a dezvoltării Bucureștiului în direcția în care a mers în ultimii ani, absolut nocivă

Nicușor Dan: O continuare a dezvoltării Bucureștiului în direcția în care a mers în ultimii ani, absolut nocivă
scris 12 dec 2021

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că membrii Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Generale au realizat un raport în baza documentațiilor depuse deja la Primăria Capitalei, raport care a analizat criteriile de care țin cont proiectele depuse la municipalitate. Comisia a constatat că zeci de proiecte nu respectă fie criterii de legalitate, fie criterii de oportunitate, iar în aceste situații edilul anunță că va propune Consiliului General să nu le avizeze.

„O spun foarte direct: o continuare a dezvoltării Bucureștiului în direcția în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă. A făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău orașului și dacă vom continua în felul în care a mers până acum, oricât vom reuși noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ține pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce orașului. Și s-a mai întâmplat un lucru: standardele profesionale în planificarea urbană au fost extrem, extrem, extrem de coborâte”, a afirmat Nicușor Dan duminică, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Edilul acuză că vina autorității publice a fost aceea că „nu a știu să negocieze cu dezvoltatorii” acele lucruri benefice pentru oraș. El spune că este normal ca un dezvoltator imobiliar să urmărească să obțină profit, însă „autoritățile puternice” trebuie să negocieze cu dezvoltatorii în așa fel încât aceștia să construiască și bunuri de utilitate publică, precum drumuri sau școli ori creșe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Această negociere nu a avut loc, autoritatea nu a avut nici voința și nu a avut nici organul prin care să aibă acest dialog absolut legitim”, a spus Dan în acest context.

Acesta  afirmă că dezvoltatorii imobiliari „reprezentativi” cu care a discutat sunt de acord că trebuie respectată legea și cer reglementarea pieței iar autoritatea locală să transmită regulile care trebuie respectate.

Edilul anunță de asemenea că membrii Comisiei tehnice de urbanism au realizat un raport în baza unor documentații de urbanism realizate de fosta administrație, fiind pentru prima dată când aceste documentații sunt evaluate pe baza unor criterii. Raportul arată că unele standarde, fie legale, fie de oportunitate, nu au fost respectate.

„Pentru fiecare dintre documentațiile care nu au respectat standardele voi propune Consiliului General respingerea acestor documentații, adică solicitarea de PUZ să nu fie aprobată. Asta nu înseamnă că dezvoltatorii nu vor putea reveni cu o propunere pentru dezvoltarea respectivelor zone din oraș și comisia tehnică, în raportul pe care l-a făcut și general și punctual pe fiecare din aceste proiecte, a dat și recomandări pentru ce trebuie făcut astfel încât respectivele zone din București să fie dezvoltate”, mai spune primarul general.

Acesta a menționat că este vorba despre 43 de PUZ-uri, dintre care unu a fost retras. Celelalte 42 vor fi puse pe ordinea de zi a Consiliului General iar „pentru marea majoritate dintre ele” va propune respingerea.

„Este probabil să avem o ședință de Consiliu General pentru primele 20 (de proiecte – n.r.) în cursul lunii decembrie”, a adăugat Nicușor Dan.

Nicușor Dan critică Inspectoratul de Stat în Construcții care nu a finalizat  analiza privind Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate până la data de 1 martie.

„Este inadmisibil ca solicitarea noastră de evaluare a PUZ-urilor de sector care a fost făcută cu elemente de nelegalitate încă din luna iunie să nu aibă un răspuns. După cum știți, am suspendat PUZ-urile de sector, suspendarea expiră pe 1 martie și vrem ca Inspectoratul de Stat în Construcții să finalizeze analiza în acest timp, astfel încât prefectul, dacă Inspectoratul confirmă motivele de nelegalitate – și nu are cum să nu le confirme pentru anumite documentații dintre acestea ele au fost confirmate de instanță- astfel încât prefectul să poată să atace în instanță și să suspende aceste PUZ-urile de sector”, mai afirmă edilul.

„E prima oară când niște PUZ-uri au fost analizate, de fapt. (...) Nu înseamnă că acești dezvoltatori nu vor putea construi. Dimpotrivă. Comisia le-a dat niște recomandări despre cum să facă astfel încât propunerea lor să satisfacă și interesul public și pot să revină cu ea respectând și legea. și interesul public și parcelele vecine. Este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie făcută după principiile științifice ale acestui domeniu. Sunt foarte optimist că atât dezvoltatorii cât și profesioniștii se vor adapta la aceste reguli”, a explicat Nicușor Dan.

Reprezentanții Comisiei Tehnice de Urbanism au arătat, în aceeași conferință de presă, că raportul nu este un „document de avizare, nu este un document care să fundamenteze o decizie a arhitectului șef”, însă identifică probleme care pot să „modifice paradigma avizării, proiectării pe viitor”.

Aceștia susțin că există dezvoltatori care propun dezvoltarea pe terenurille unor foste mari platforme industriale a unor cartiere de locuit pentru 5000 de persoane, proiectele propuse vizând amenajarea unor spații comerciale doar la parterul unora dintre blocurile de locuințe, fără a avea în vedere existența unor școli, grădinițe, spitale sau a vreunei construcții cu altă destinație decât aceea de locuință.

Cei din comisie le-au catalogat drept „cartiere-dormitor”, sau  „mini orașe dormitor”, făcând comparația între un astfel de cartier și un oraș de dimensiunea Predealului, care nu ar avea nici școală, nici spital. Ei susțin că modelul de locuire astfel propus este inferior celor propuse acum jumătate de secol când au fost dezvoltate cartiere precum Balta Albă sau Drumul Taberei.

Aceștia au subliniat că scopul acestei comisii nu este „de a judeca sau de a pune la zid” dezvoltatori, proiectanți, sau avizatori, ci ameliorarea unor probleme, pentru ca orașul să se dezvolte în mod sustenabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicusor dan
bucuresti