Netanyahu spune că nu va exista o încetare a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Netanyahu spune că nu va exista o încetare a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă, că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte esențială a unei propuneri de armistițiu pe care președintele american Joe Biden a declarat că Israelul însuși a făcut-o, relatează AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Biden a declarat vineri că Israelul a propus un acord care implică un armistițiu inițial de șase săptămâni, cu o retragere militară parțială a Israelului și eliberarea unor ostatici, în timp ce cele două părți negociază "o încetare permanentă a ostilităților", scrie News.ro.

Cu toate acestea, Netanyahu a declarat sâmbătă că orice noțiune că Israelul ar accepta o încetare permanentă a focului înainte de "distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas" este "un lucru care nu se poate face".

O zecime dintre republicani spun că nu mai votează cu Trump, după ce fostul președinte a fost condamnat CITEȘTE ȘI O zecime dintre republicani spun că nu mai votează cu Trump, după ce fostul președinte a fost condamnat

Negocierile de pace s-au împotmolit de câteva luni, Israelul cerând eliberarea tuturor ostaticilor și distrugerea Hamas, în timp ce Hamas cere o încetare permanentă a focului, retragerea forțelor israeliene și eliberarea a numeroși prizonieri palestinieni.

Hamas a declarat vineri că este pregătită să se implice "în mod pozitiv și constructiv", dar unul dintre oficialii de rang înalt ai grupării, Mahmoud Mardawi, a declarat într-un interviu acordat televiziunii din Qatar că nu a primit încă detaliile propunerii. "Nu se poate ajunge la niciun acord înainte de a fi îndeplinită cererea de retragere a armatei de ocupație și de încetare a focului", a spus el. Hamas își menține angajamentul de a distruge Israelul.

Războiul a început la 7 octombrie, când luptători ai grupării palestiniene islamiste au pătruns în sudul Israelului dinspre Gaza, ucigând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Apoi, campania terestră și aeriană a Israelului în Gaza a lăsat teritoriul în ruine, a dus la o foamete generalizată și s-a soldat cu peste 36.000 de morți, potrivit autorităților sanitare palestiniene, care spun că majoritatea celor decedați sunt civili.

Luna trecută, Netanyahu a sfidat apelurile liderilor mondiali trimițând trupele israeliene în Rafah, ultimul loc din micuța și aglomerată Gaza în care nu intraseră încă în forță, strămutând peste un milion de palestinieni care se adăposteau acolo.

Israelul a declarat că Rafah, la granița cu Egiptul, este ultimul bastion al Hamas în Gaza și că această campanie de distrugere a grupării nu va putea avea succes până când nu va intra în oraș.

Miercuri, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a declarat că se așteaptă ca războiul din Gaza să continue cel puțin până la sfârșitul anului 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
fasia gaza
razboi israel
razboi gaza
benjamin netanyahu