Proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018, pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care sunt eliminate taxele și obligațiile impuse de Guvernul Dăncilă în domeniul bancar, energetic și al fondurilor de pensii private, nu va putea fi promulgat de șeful statului decât după ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra constituționalității acestuia. Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat luni că a contestat la Curtea Constituțională, atât pe formă, cât și pe fond, proiectul de modificare a OUG 114.
”Partidul Social Democrat a depus luni, 30 decembrie 2019, o sesizare de neconstituționalitate împotriva proiectului de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (PL-x nr. 669/2019), propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019. Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât și fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)”, precizează PSD.
Formațiunea susține că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia.
Social-democrații contestă pe fond și prevederile privind interzicerea cumuluiui pensiei cu salariul în sistemul public, pe motiv de discriminare, dar și alte prevederi precum desființarea unor programe de investiții promovate în guvernarea acestora.
Acest lucru înseamnă că președintele Iohannis nu va putea promulga în scurt timp proiectul de lege, iar modificările OUG 114 nu vor putea intra în vigoare până la decizia CCR.
Potrivit unor surse din PSD, CCR a stabilit că până la 20 ianuarie părțile își vor transmite punctele de vedere, iar în 29 ianuarie judecătorii Curții vor dezbate sesizarea. Abia după această dată și în funcție de decizia Curții va putea fi luată în calcul promulgarea.
Spre deosebire de proiectul de modificare a OUG nr. 114/2018, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2020 vor putea fi promulgate cel mai devreme la data de 6 ianuarie, când se îndeplinesc toate termenele procedurale și legislative. Pentru a putea fi promulgate, cele două legi nu trebuie să fie contestate pe fond în ultimele două zile ale anului curent, respectiv 30 și 31 decembrie.
PSD a contestat legea bugetului de stat chiar la data angajării răspunderii Guvernului în Parlament, dar sesizarea a vizat doar un conflict de natură constituțională, iar decizia Curții Constituționale va fi valabilă doar pentru viitor, neafectând procedura actuală a adoptării bugetului.
În 23 decembrie, Guvernul și-a angajat răspunderea pe Legea bugetului pentru 2020, Legea asigurărilor sociale și modificarea OUG 114.
CITEȘTE ȘI Plafonul pentru medicamente compensate și gratuite, majorat cu rata inflației. Premierul Orban cere reducerea taxării: Nicio companie nu poate accepta o taxă clawback de 30%Proiectul de modificare a OUG nr. 114 prevede eliminarea plafonelor de prețuri la energie electrică și gaze și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie.
De asemenea, proiectul modifică prevederile privind taxa pe activele bancare și cerințele de capital pentru administratorii fondurilor de pensii din Pilonul 2 incluse în Ordonanța de Urgență 114/2018. Taxa pe active va fi plătită doar pentru 2019, în timp ce administratorii de pensii vor fi obligați să constituie un capital minim de 4 milioane de euro, sub cerințele de creștere a capitalului de circa două ori impuse anterior de Guvernul PSD/ALDE.