Firmele de construcții, cu contracte de stat în derulare pentru infrastructura publică, nu vor mai ”pupa” nicio lucrare în România, dacă nu își îndeplinesc obligațiile contractuale, a amenințat luni premierul Ludovic Orban. El a prezentat și exemple de firme, antreprenori generali, care, în opinia sa, tratează inacceptabil subcontractorii și i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să condiționeza plata antreprenorului general de achitarea datoriilor acestuia din urmă către furnizor și către subcontractor.
Premierul Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, i-a cerut, luni, actualului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, să efectueze vizite ”inopinate” pe șantierele pe care se lucrează pe tronsoane de autostradă și să încerce să obțină informații cu privire la motivele blocajelor din cât mai multe surse.
Orban a acuzat firme precum Pizzarotti și Aktor că nu și-ar respecta oblgațiile contractuale și ar trata lucrările în mod inaccpetabil, lăsându-le în cea mai mare partea pe seama subcontractorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Domnul ministru al Transporturilor, vreau să vă fac o sugestie, faceți niște vizite inopinate, inclusiv pe șantierele pe care se lucrează, pe tronsoane de autostradă și, mai mult decât atât, încercați să obțineți informații privind adevăratele motive ale blocajelor din cât mai multe surse. Eu pot să vă dau exemplu, să vă duceți așa, într-o primă fază, pe trei tronsoane. Chețani - Câmpia Turzii - e interesant de aflat cum de nu s-a obținut acordul de mediu, cum de nu s-a făcut descărcarea arheologică la aproape doi ani de la semnarea contractelor. Vă recomand să vă duceți pe cele două tronsoane în curs de lucru pe Sebeș - Turda, tronsonul 1 și tronsonul 2. Vă spun de acum, antreprenorii generali tratează lucrările într-un mod inacceptabil, este vorba de firmele Pizzarotti și Aktor, pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majorități a lucrărilor. Nivelul lor de mobilizare este la pământ, cel puțin pe tronsonul unde este Aktor. Cred că acolo nu au un șef de șantier care să aibă experiență, probabil conduce din birou, nu conduce de pe teren", a susținut prim-ministrul Orban.
Premierul a acuzat firmele de "vraiște și dezorganizare", că își ”bat joc” de statul român, în condițiile în care ar fi cu plățile de de la stat la zi.
CITEȘTE ȘI Guvernul Orban desființează Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu. UPDATE Ordonanța de desființare, adoptată"Faceți astfel de deplasări, pentru că aștia să nu-și imagineze că dacă au semnat niște contracte, care și așa sunt întârziate, aveau termen de finalizare 2017, pot să își permită să trateze cu bătaie de joc statul român și Guvernul în condițiile în care toate plățile pe care le-au solicitat în baza situațiilor de lucrări avizate sunt la zi”, a declarat prim-ministrul.
Orban a condiționat, în context, achitarea altor facturi de plata de către antrepenorul general a subcontractanților și furnizorilor.
”Vă mai sugerez încă o chestiune, condiționați-le plata de plata făcută de antreprenorul general către furnizor și către subcontractor, pentru că se întâmplă uneori situația în care se face plata către antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plătește subcontractorilor, creând de fapt situații extrem de dificile subcontractorilor care de fapt duc greul lucrării. Dolce far niente care exista până acum și tratarea subiectivă a contractelor trebuie să înceteze, va trebui inclusiv să luați măsuri de schimbarea managementului", a cerut premierul.
CITEȘTE ȘI Legea bugetului de stat pentru 2020 va putea fi promulgată cel mai devreme la 6 ianuarieOrban a arătat, în cele din urmă, că firmele care nu își respectă obligațiile nu vor mai ”pupa” contracte în România.
"Oamenii trebuie să înțeleagă foarte clar, antreprenorii mai ales, ăștia care se consideră mari beneficiari de contracte și consideră că nu li se poate întâmpla nimic, că dacă nu își îndeplinesc obligațiile contractuale pleacă acasă și nu mai pupă nicio lucrare în România", a avertizat Orban.