ULTIMA ORĂ Amânare: Cartelele prepay vor mai putea fi comercializate o perioadă fără obligația prezentării buletinului

ULTIMA ORĂ Amânare: Cartelele prepay vor mai putea fi comercializate o perioadă fără obligația prezentării buletinului
scris 30 dec 2019

Comercializarea cartelelor de telefon prepay fără buletin urma să fie interzisă de anul viitor, începând cu 1 ianuarie, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. Guvernul Orban discută însă, astăzi, amânarea până la 31 martie 2020  a datei de intrare în vigoare a interdicției de comercializare fără buletin, timp în care Curtea Constituțională va dezbate sesizarea Avocatului Poporurului cu privire la această interdicție.

UPDATE ora 14.36 - Guvernul a semnat amânarea termenului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Guvern Dăncilă decisese, în august, că regula de vânzare de cartele telefonice tip prepay doar către persoane care prezintă și cartea de identitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, actualii posesori de cartele prepay având timp până la 1 septembrie 2020 să își declare identitatea. Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2020, orice cartelă prepay nu mai putea fi comercializată decât prin identificarea cu buletinul a utilizatorului final.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este important: În luna septembrie, Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate cu privire la Ordonanța de Urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor. ”Nu se justifică situația extraordinară și nici urgența”, a transmis Avocatul Poporului care atrage ateția că nu se rezolvă urgent o stuație excepțională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. În plus, Avocatul Poporulu susține că ”actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată”.

În ședința de luni a Guvernului, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, a solicitat discutarea, pe ordinea suplimentară, a unei ordonanțe de urgență care prevede prorogarea cu 3 luni, de la 1 ianuarie la 31 martie 2020, a intrării în vigoare a intedicției comercializării cartelelor prepay fără prezentarea cărții de identitate.

Astfel, cartelele respective vor mai putea fi comercializate fără buletin cel puțin în primele 3 luni ale anului viitor, Curtea Constituțională urmând să dezbată sesizarea Avocatului Poporului în ianuarie.

Guvernul Orban desființează Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu. UPDATE Ordonanța de desființare, adoptată CITEȘTE ȘI Guvernul Orban desființează Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu. UPDATE Ordonanța de desființare, adoptată

Senatorii au eliminat, de altfel, în octombrie, prevederile adoptate de Guvern privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, dar proiectul este încă în Parlament, în dezbaterea deputaților.

Între 1 ianuarie și 1 septembrie 2020, autoritățile și operatorii de telefonie urmau să desfășoare o campanie de informare a posesorilor de cartele achiziționate anterior fără buletin, iar dacă aceștia nu se vor înregistra până la 1 septembrie 2020 în sistemele de telefonie mobilă, cartelele respective nu vor mai funcționa de la acel moment.

Anterior, în urma tragediei de la Caracal, Guvernul a stabilit 14 măsuri pentru îmbunătățirea sistemului 112.

Una dintre cele mai importante măsuri se referă la vânzarea cartelelor prepay doar pe baza cărții de identitate.

În urmă cu trei ani, Profit.ro relata că la nivelul autorităților a fost gândit ca aceste cartelele prepay să fie vândute de furnizorii de telefonie mobilă doar cu notarea numelui, codului numeric personal, seriei și numărului actului de identitate, precum și adresei e-mail dacă există, în cazul cumpărătorilor persoanelor fizice, respectiv a codului unic de identificare în cazul firmelor, inclusiv PFA, toți aceștia având dreptul de a opta, în interval de un an de la introducerea regulii, între păstrarea cartelei cu furnizarea datelor cerute sau renunțarea la aceasta, primind contravaloarea serviciilor plătite și neutilizate. Argumentul autorităților este că astfel va fi asigurat "un climat de normalitate și siguranță civică", făcând posibilă în același timp și prevenirea criminalității, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum și a actelor de terorism.

în 2014, o Lege care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.

În luna martie 2016, Profit.ro a prezentat un document în care era arătat că membrii comisiei de control parlamentar al Serviciului Român de Informații (SRI) a convenit cu directorii Serviciului că este necesar să fie promovat un proiect care să reglementeze regimul juridic al cartelelor prepay, din evaluări rezultând că riscurile de tip terorist sunt în creștere pentru România.

viewscnt
Afla mai multe despre
prepay
telefon
cartele
buletin
amanare
guvern