Deputatul PNL Virgil Popescu (51 de ani), propus de premierul desemnat Ludovic Orban să preia conducerea structurii-mamut pe care liberalii vor să o creeze prin recomasarea ministerelor Economiei și Energiei, a fost director al sucursalei PECO Mehedinți a Petrom înainte de preluarea fostei companii de stat de către austriecii de la OMV, iar din 2007 deține, alături de soția sa, care este asociat majoritar și administrator, o firmă ce operează în prezent ca dealer trei benzinării Petrom.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Ministerul Energiei controlează 20,6% din acțiunile OMV Petrom, una dintre cele mai importante companii din economia românească.
Popescu, care este vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a condus PECO Mehedinți în perioada 1997-2001. Anterior, între 1993 și 1997, el fusese asistent universitar la Colegiul Universitar Drobeta Turnu Severin, aparținând de Universitatea din Craiova.
Benzinăria Petrom din Vânju Mare, operată de Lavist SRL, la care asociat majoritar și administrator este soția lui Virgil Popescu
Virgil Popescu deține 5% din părțile sociale ale firmei Lavist SRL, care operează trei benzinării Petrom în județul Mehedinți, la Cujmir, Vânju Mare și Șimian, stații de alimentare cu carburanți care, înainte de privatizarea Petrom, aparțineau de PECO Mehedinți. Soția posibilului nou ministru, Laura Negulescu, controlează 95% din capitalul firmei și este și administrator al acesteia.
Firma a fost înființată în 2007, anul în care Virgil Popescu a fost numit secretar de stat în Guvernul Tăriceanu, și a cumulat, în perioada 2008-2018 inclusiv, profituri nete în sumă totală de peste 610.000 lei. Anul trecut, Lavist SRL a obținut un rezultat net pozitiv de 94.830 lei, la un rulaj de 1,47 milioane lei și cu circa 30 de angajați, iar Virgil Popescu și soția au încasat împreună dividende de aproape 61.000 lei. Firma și-a înregistrat punctul de lucru de la Șimian în 2008, iar pe cele de la Cujmir și Vânju Mare – în 2011.
Soția lui Virgil Popescu, Laura Negulescu, este fiica fostului primar al Orșovei din perioadele 1986-1989 și 2004-2008, Constantin Negulescu, totodată colonel SRI în rezervă și fost director executiv al Regiei RASIROM a SRI în anii ’90. El a fost și viceprimar al Orșovei, iar în 2014 a trecut de la Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu la organizația Mehedinți a PNL, condusă de ginerele său Virgil Popescu.
CITEȘTE ȘI Veniturile din turism ale Greciei au urcat la 13,241 miliarde de euro în primele opt luni din acest an
În 2001, Virgil Popescu a fost reținut de Poliție pentru 24 de ore, fiind acuzat de înșelăciune și șantaj, însă ulterior Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți a decis scoaterea sa de sub urmărirea penală, hotărând că nu există elementele constitutive ale celor 2 infracțiuni. Popescu susține că reținerea a avut motivație politică, respectiv înlocuirea sa de la conducerea PECO Mehedinți cu Adrian Duicu, membru PSD, care ulterior a devenit președintele Consiliului Județean Mehedinți.
Virgil Popescu a intrat în politică ca membru PNȚCD, trecând ulterior la PNL, și este președintele organizației Mehedinți a liberalilor, precum și vicepreședinte la nivel național. Prima funcție publică a deținut-o în perioada 2007-2008, când a fost secretar de stat la Departamentul pentu Dialog Social al Guvernului Tăriceanu.
După o pauză de 5 ani, a fost, timp de 3 luni (august-octombrie 2013), vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Ulterior, între noiembrie 2013 și februarie 2014, a fost secretar de stat la Ministerul Economiei, coordonând Departamentul Comerț Exterior și Relații Internaționale.
CITEȘTE ȘI Surpriză: UiPath trece și la măsuri dure. Concediază circa 400 de angajați. Pleacă și CFO-ul recrutat de la HPDin 2016, Virgil Popescu este deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților. În această postură, el a avut un cuvânt important de spus, alături de șeful Comisiei, Iulian Iancu de la PSD, la dezbaterea tuturor proiectelor de legi legate de sectorul energiei.
Virgil Popescu este doctor în management și conferențiar universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.
Potrivit declarației sale de avere, el deține 2,5 hectare de teren intravilan, 9,4 hectare de teren arabil și 7.400 mp de teren forestier, toate în Mehedinți, plus 2 apartamente (ambele pe numele soției), o casă de locuit și una de vacanță. În conturi și depozite bancare, precum și în fonduri de investiții, inclusiv asociate asigurărilor de viață, Popescu are în total circa 141.000 euro și 408.000 lei. Pe partea de datorii, el a contractat în 2007 un credit de 150.000 euro, scadent în 2027.
Ministrul propus de PNL și soția sau au plasamente la numeroase firme, atât sub formă de părți sociale, cât și de împrumuturi acordate acestora.
CITEȘTE ȘI FOTO Noul VW Golf 8 va fi lansat astăzi: o oră de producție în minus și costuri de dezvoltare la jumătate față de vechea generație
Virgil Popescu a încasat anul trecut venituri de peste 125.000 lei din indemnizația de parlamentar și de aproape 56.000 lei în calitate de conferențiar universitar, la care s-au adăugat dividende de 3.000 lei de la operatorul de benzinării Lavist SRL, dar și aproape 52.000 euro din vânzarea participației la firma cu profil imobiliar Donau Consult SRL.
Soția sa, Laura Negulescu, a încasat, în 2018, 39.000 lei ca salariat la firma de activități auxiliare intermedierilor financiare Vilast Consult SRL, pe care o controlează și administrează integral, dividende totale de peste 120.000 lei de la Lavist SRL și Vilast Consult SRL, precum și chirie de circa 5.000 de lei de pe urma unui apartament din Drobeta Turnu Severin.
Recomasarea ministerelor Energiei și Economiei ar întoarce Guvernul în timp cu aproape 7 ani, în decembrie 2012, chiar înainte de debutul mandatului Cabinetului USL Ponta 2 (PSD+PNL), moment când s-a reluat separarea celor două structuri, care a fost marcată deseori de lupte politice între partenerii de guvernare, dar care, pe de altă parte, a îndepărtat riscul ca România să fie supusă unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru încălcarea legislației comunitare privind obligația separării (unbundling) activităților de producție și transport în industria energetică din punct de vedere al proprietății și controlului.
Mișcarea, dacă va fi dusă până la capăt, va obliga Executivul să schimbe instituțiile responsabile cu exercitarea calității statului de acționar la operatorii sistemelor de transport de energie electrică și gaze naturale, Transelectrica și Transgaz. PNL ar intenționa să transfere cei doi operatori în subordinea unui nou creat minister al Infrastructurii, rezultat din comasarea actualelor ministere ale Transporturilor și Comunicațiilor.