Ministrul Agriculturii: Guvernul a susținut legea cu 51% produse locale. Guvernul nu s-a pronunțat însă strict pe această temă, iar avizul a fost negativ

Ministrul Agriculturii: Guvernul a susținut legea cu 51% produse locale. Guvernul nu s-a pronunțat însă strict pe această temă, iar avizul a fost negativ
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 mai 2016

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că Guvernul a susținut propunerea legislativă prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze din producția locală în proporție de 51% carne, legume, fructe, produse de panificație, lapte, ouă și miere. Actualul Guvern a emis, însă, un punct de vedere negativ, pornind de la prevederi care nu se mai regăsesc în lege și doar ministrul Agriculturii l-a susținut la dezbaterea din comisia de specialitate a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a fost amânat, marți, chiar înainte de a fi votat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Amânarea pentru o lună a fost solicitată de PSD, dar având în vedere că parlamentarii au o activitate redusă pe perioadă campaniei electorale și alegerilor, proiectul ar putea întârzia la vot mai mult de o lună.

Urmărește-ne și pe Google News

PSD a precizat, miercuri, că a solicitat retrimiterea proiectului la Comisia pentru agricultură și alimentație “întrucât forma inițială nu era una aplicabilă din punct de vedere practic”, deși proiectul fusese inițiat de senatorul PSD Liviu Donțu și votat de senatori.

Legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse locale, amânată chiar înaintea votului final CITEȘTE ȘI Legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse locale, amânată chiar înaintea votului final

Proiectul fusese adoptat de Senat în octombrie anul trecut, iar cu acel prilej fostul guvern a arătat, într-un punct de vedere oficial, că nu susține prevederile acestuia.

La Camera Deputaților, prevederile proiectului au fost preluate și extinse într-un proiect care fusese respins însă de Senat tot în luna octombrie a anului trecut, dar care prevedea închiderea supermarketurilor la sfârșit de săptămână. Punctul de vedere al Guvernului Cioloș, transmis la începutul lunii martie, face referire doar la aceste interdicții de funcționare a marilor magazine și arată că nu susține această inițiativă legislativă.

În acest context, ministrul Agriculturii a fost prezent în două rânduri la dezbaterile din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților și, întrebat dacă susține acest proiect adoptat la Senat, a declarat că susține inițiativa, inclusiv prevederi mai stricte în ceea ce privește etichetarea produselor lactate sau găsirea unor soluții între producători și marii comercianții, astfel încât primii să poată supraviețui pe piață.

Singurele rezerve ale ministrului au vizat închiderea definitivă a marilor magazine în weekend, unele prevederi privind etichetarea cărnii și definiția lanțului scurt de aprovizionare.

Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, dacă Guvernul susține această propunere legislativă, ministrul Agriculturii a afirmat că Executivul a fost în favoarea acesteia, iar marii comercianți vor iniția la rândul lor măsuri precum cele propuse de parlamentari.

"Sigur, Guvernul a susținut atunci și am o veste bună. Am discutat cu diverși retaileri, care sunt dipuși, chiar fără această lege, ca ei să inițieze o astfel de acțiune și să reușească să aibă cât mai multe produse", a afirmat Achim Irimescu.

Guvernul trimite 12 atașați agricoli în Europa, SUA, China, Turcia și Egipt, pentru a promova produse românești CITEȘTE ȘI Guvernul trimite 12 atașați agricoli în Europa, SUA, China, Turcia și Egipt, pentru a promova produse românești

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a arătat, însă, că Guvernul le-a comunicat în mod oficial, chiar în ziua amânării la vot a propunerii legislative, că nu susține proiectul de lege.

"Guvernul și-a exprimat constant punctul de vedere negativ cu privire la propunerile de modificare a legii menționate mai sus, ținând cont că măsurile preconizate pot aduce atingere, între altele, principiului constituțional al economiei de piață bazată pe libera inițiativă și concurență, cât și legislației europene privind libera circulație a mărfurilor", afirmă Guvernul în scrisoarea adresată AMRCR, subliniind că a ținut cont de opiniile ministerelor și altor autorități din domeniu.

De altfel, într-un comunicat oficial, AMRCR "avertizează asupra efectelor devastatoare pe care  legea – în noua ei formă – le-ar putea avea asupra comerțului modern, victime directe fiind consumatorul român - căruia i se restrânge libertatea de a alege - și comercianții onești, care prin eforturi comune și tenacitate au reușit să intre cu produse românești pe o piață extrem de competitivă".   

viewscnt
Afla mai multe despre
51%
produse
locale
supermarket
ministru
agricultura
lege
guvern
amrcr