Ministru: Salarii mari în ultimele luni de sarcină și includerea vânzărilor de imobile la venituri au dus la indemnizații pentru copii de 35.000 euro

Ministru: Salarii mari în ultimele luni de sarcină și includerea vânzărilor de imobile la venituri au dus la indemnizații pentru copii de 35.000 euro
scris 11 mai 2017

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, va propune Guvernului un proiect de plafonare între 5.000-10.000 lei a indemnizației de creștere a copilului, motivând că a devenit o practică să fie plătite salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină sau să fie incluse la venituri vânzări de imobile, astfel încât cuantumul celei mai mari indemnizații a ajuns la 35.000 euro.

Profit.ro a anunțat săptămâna trecută, prezentând un document guvernamental, că ia în calcul inclusiv plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului.

Urmărește-ne și pe Google News

”După ce anul trecut s-a scos plafonul, care era de 3.400 lei, am observat că în primele luni ale anului s-a plătit cât pentru întreg anul trecut și devine o practică să se plătească salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât și cuantumul indemnizației să crească sau, fiindcă se calculează la venit, se fac vânzări de imobile și automat indemnizația este mai mare”, a spus ministrul Muncii, joi, la începutul ședinței de guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vasilescu a arătat că deși mai multe țări din UE nu plătesc deloc indemnizația (Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Malta), în altele media indemnizației este de 500 de euro/ lună, iar cea mai mare, ca medie, de 1.800 euro/ lună, se acordă în Germania, în România există situația în care o astfel de indemnizație ajunge la 35.000 de euro/ lună pentru o singură persoană.

Ministrul a afirmat că o astfel de indemnizație este plătită în București, unde un avocat încasează 159.348 lei/ lună, chiar peste 35.000 de euro, iar, în Constanța, din drepturi de proprietate intelectuală s-a calculat o indemnizație de 141.679 de lei/ lună.

Primele zece din acest top de indemnizații ar totaliza, astfel, totalizează cât pentru 600 de indemnizații medii, iar Vasilescu a susținut că sunt înregistrate în prezent cereri de indemnizații peste aceste sume.

Fiscul modifică două formulare pentru venituri din transferul de proprietăți imobiliare CITEȘTE ȘI Fiscul modifică două formulare pentru venituri din transferul de proprietăți imobiliare

”O persoană contribuie cu 0,85% din salariu pentru concedii și indemnizații, dar o astfel de indemnizație înseamnă 85% din venit. Pentru ca o persoană care câștigă dintr-o astfel de indemnizație 100.000 de lei, să ajungă la suma pe care o ia  timp de doi ani ca indemnizație de creștere și îngrijire copil ar trebui să cotizeze timp de 2.400 de luni, ceea ce este imposibil”, a afirmat Ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a precizat că analizează reintroducerea plafonării indemnizației între  5.000 și 10.000 de lei, pentru că nici principiul contributivității, nici al solidarității sociale nu se pot aplica pentru o indemnizație de 35.000 de euro, care nu există nicăieri în lume.

Potrivit datelor ministerului, în martie 2017, numărul total de beneficiari ai indemnizație s-a ridicat la 157.773 de persoane, pentru care s-au plătit 261.245.000 de lei. Mai mult de jumătate dintre beneficiari au o indemnizație minimă de 1.233 de lei, adică 108.4438 de persoane, în timp ce între 1.234 și 3.400 de lei primesc 39.730 de persoane.

VIDEO Președintele Comisiei Europene l-a sărutat pe Băsescu pe frunte. Mesaj către Parlament: Tinerii atașați de valorile democratice și statul de drept sunt atuul vostru cel mai de preț! CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele Comisiei Europene l-a sărutat pe Băsescu pe frunte. Mesaj către Parlament: Tinerii atașați de valorile democratice și statul de drept sunt atuul vostru cel mai de preț!

Indemnizații cuprinse între 3.401-5.000 de lei primesc 5.478 de persoane, iar indemnizații între 5.001- 10.000 de lei au 3.504 persoane, în timp ce doar 623 de persoane au indemnizația de creștere a copilului de peste 10.000 lei.

”Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care plătesc aceste indemnizații, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză și urmează să propunem guvernului o variantă de plafonare”, a declarat ministrul Muncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
copii
plafon
plafonare
guvern
vasilescu