Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute și stațiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, instituții aflate în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu – Șișești”, unele din acestea urmând a fi desființate, arată un proiect de Hotărâre privind reorganizarea unor unități de cercetare-dezvoltare agricolă pus în dezbatere de minister.
Institutele și stațiunile care se reorganizează sunt instituții aflate în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” și sunt finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul ASAS, arată news.ro.
Personalul institutelor și stațiunilor care se reorganizează sau se desființează va fi preluat de noua unitate fără concurs, iar veniturile și cheltuielile institutelor și stațiunilor se cuprind în bugetul de venituri și cheltuieli al acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, se reorganizează Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa – București, prin desființarea societății Sericarom SA. Totodată, va fi reorganizată și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, din București, prin desființarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Băneasa.
Se reorganizează și Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș, din Sângeorgiu de Mureș, prin fuziune prin absorbție cu Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Creșterea Bovinelor Sighet, care se desființează.
O altă instituție care se reorganizează este Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc, prin desființarea Stațiunii de Cercetare și Producție a Cartofului Miercurea-Ciuc.
Va fi reorganizată și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești, județul Dâmbovița, prin desființarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Voinești.
Alte instituții care se reorganizează sunt: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian - Sibiu, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Livada, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Mărculești și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Drăgășani.
”Scopul prezentului proiect de act normativ este acela de a eficientiza activitatea de cercetare–dezvoltare desfășurată de institutele și stațiunile ce fac obiectul acestuia, pe de o parte, și o mai bună valorificare comercială a produselor cercetării - dezvoltării, pe de altă parte”,arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
CITEȘTE ȘI FOTO După controversa pe tema autismului, actrița Manuela Hărăbor a fost numită consilier onorific al premierului DăncilăInstitutele și stațiunile de cercetare agricolă anumerate își desfășoară activitatea ca instituții publice finanțate integral din venituri proprii.
”Prin legile de adoptare a bugetului de stat finanțarea unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost îngrădită prin condiționarea reorganizării acestora conform noilor prevederi legale, astfel că activitatea acestora s-a confruntat cu lipsa fondurilor necesare desfășurării activității curente, a efectuării de investiții sau de întreținere a bunurilor din domeniul public și privat al statului aflate în administrarea acestora. Pe de altă parte, majoritatea unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol au fost nevoite să transmită către comisiile locale de aplicatre a legilor reconstituirii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor suprafețe însemnate din terenurile aflate în administrarea lor”, spun autorii proiectului.
Reducerea patrimoniului funciar, precum și nefinanțarea cercetării de la bugetul de stat a condus la reducerea veniturilor proprii, precum și la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor și ”în consecință la restrângerea activității, impunându-se o nouă reorganizare”, se menționează în document.