Membrii Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) vor câștiga, pentru fiecare ședință la care participă, o indemnizație reprezentând 30% din retribuția lunară corespunzătoare funcției de ministru. Ei vor putea câștiga într-o lună 90% din indemnizația unui ministru, plata fiind însă limitată la cel mult 3 ședințe, respectiv 3 indemnizații de ședință.
De ce este important: Guvernul a stabilit în 2022 că investițiile străine directe - inclusiv din cadrul Uniunii Europene - vor fi avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care va funcționa în subordinea Guvernului și care va avea reprezenați și de la SRI și SIE. Astfel vor fi supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro.
Mai este bine de știut: CEISD are 13 membri, reprezentanți ai prim-ministrului, Consiliului Concurenței, secretarului General al Guvernului și a 10 ministere. Pe lângă fiecare din acești membri titulari există și câte un supleant, care participa la ședințele CEISD în lipsa membrului titular. Membrii titulari și supleanți ai CEISD sunt numiți pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia.
CITEȘTE ȘI Ciolacu pentru Profit.ro, optimist după datele sub așteptări privind creșterea economică din T2: România va avea la final de an cea mai mare creștere economică din UE!Acum este pregătită și salarizarea membrilor CEISD și expeților comisiei.
”Pentru fiecare membru și supleant al CEISD, precum și pentru coordonatorul Secretariatului CEISD, indemnizația de ședință prevăzută la art. 2 alin. (1) se stabilește în cuantum de 30% din indemnizația lunară corespunzătoare funcției de ministru, prevăzută la lit. B pct. 3 din anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum prevede art. 24 alin. (9)-(91) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru fiecare ședință la care participă”, se arată în actul pregătit.
Pentru fiecare expert al CEISD, indemnizația de ședință se stabilește în cuantum de 15% din indemnizația lunară corespunzătoare funcției de ministru.
Plata se va efectua lunar pentru maximum două ședințe. În cazul în care, în cursul unei luni au loc și ședințe excepționale, plata se va efectua pentru maximum 3 ședințe, mai prevede documentul citat.
Ca urmare, în cazul a 3 ședințe organizate într-o lună, membrii CEISD ar putea câștiga 90% din leafa unui ministru.
CITEȘTE ȘI Facilitățile fiscale pentru producția de filme și echipamentele importate vor fi eliminate. Taxa pentru cinematografie va fi aplicată și furnizorilor audio-vizuali mai mici. Noi reguli și schimbăriAceste indemnizații ar trebui finanțate, conform legii, din sumele strânse de la potențialii investitori străini care înaintează cereri de autorizare la CEISD și trebuie să achite o contribuție de examinare în cuantum de 10.000 euro, echivalent în lei, la momentul depunerii cererii de autorizare, ″în vederea asigurării sustenabilității mecanismului administrativ de analiză a cererilor de autorizare″. Contribuția se restituie în situația în care CEISD constată neîndeplinirea condițiilor de examinare a cererii de autorizare.
Sumele încasate din contribuție se fac venituri proprii la bugetul Consiliului Concurenței, care asigură secretariatul CEISD.
″Nivelul acestei contribuții a fost discutat și agreat cu reprezentanții mediului de afaceri. (..) Estimarea acestor venituri s-a efectuat pornind de la numărul cererilor de autorizare depuse în anul 2023 și valoarea de 10.000 euro/cerere. Astfel, valoarea veniturilor estimate într-un an însumează 11,665 milioane lei. Pentru estimarea veniturilor pe următorii ani s-a utilizat un procent de creștere a cererilor de examinare de 5%/an″, susțineau guvernanții.
Varianta inițială a legislației de examinare a investițiilor străine prevedea o taxă de examinare calculată ca procent de 0,1% din valoarea investiției supuse autorizării. Taxa a fost însă eliminată de către Parlament, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a argumentat că ”o astfel de taxă ar putea fi calificată ca o barieră administrativă de natură să descurajeze investitorii, iar Regulamentul (UE) 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune nu impune plata unei astfel de taxe”.
″S-a introdus o contribuție de examinare a cazurilor, în cuantum fix de 10.000 de euro. Anterior, în varianta aprobată de Parlament, aceasta reprezenta procent din valoarea investiției, iar Președintele a cerut niște clarificări. Acum contribuția este sumă fixă, se aplică numai procedurilor examinate, nu și celor notificate nejustificat, și a fost discutată și agreată cu mediul de afaceri. Este un domeniu nou, un mecanism european nou, iar această contribuție acoperă funcționarea Comisiei de Examinare a Investițiilor, programele de formare a specialișilor″, a declarat anterior, pentru Profit.ro, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul pregătește majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcții UPDATE Ciolacu, supărat pe colegii care nu se consultă cu el înainteAstfel, veniturile realizate de Consiliul Concurenței din contribuția de examinare vor fi utilizate pentru:
a) pregătirea profesională a membrilor CEISD, persoanelor care desfășoară activități specifice Secretariatului CEISD și membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD;
b) realizarea de analize, studii, consultanță și expertiză;
c) indemnizațiile de ședință acordate membrilor CEISD;
d) indemnizațiile de ședință acordate persoanelor care desfășoară activități specifice Secretariatului CEISD și membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD;
e) participarea membrilor CEISD, a persoanelor care desfășoară activitate specifică Secretariatului CEISD și a membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD, la congrese naționale și internaționale în domeniul de reglementare al Regulamentului (UE) 2019/452, la activități de cooperare cu statele membre, cu statele cu care există încheiate parteneriate strategice, cu Comisia Europeană sau cu alte organisme sau instituții publice internaționale, la proiecte și programe de asistență tehnică, precum și la proiecte de înfrățire instituțională;
f) organizarea de către Consiliul Concurenței de congrese, conferințe și alte acțiuni profesionale derulate cu scopul sprijinirii activității desfășurate de către CEISD.