Reprezentanții mediului de afaceri solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea adoptată recent de Parlament prin care primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București, dar și consilierii locali și județeni vor putea exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România arată că noua lege generează o concurență neloială, avantajate fiind firmele în care sunt angajați primari și alți aleși locali.
Prin acordarea dreptului primarilor și viceprimarilor de a exercita funcții în domeniul privat sunt create premisele apariției cocurenței neloiale între compania al cărei angajat este primarul sau viceprimarul, care își desfășoară activitatea în cadrul respectivei unității administrativ-teritoriale, și celelalte societăți din același domeniu de activitate, arată Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
”Este greu de crezut că serviciile cu atribuții de autorizare, control și sancționare din subordinarea primăriei vor fi imparțiale și obiectiveîn aplicarea legii, atunci când știu că trebuie să aplice, de exemplu, o sancțiune societății al cărui angajat este primarul. De asemenea, aceleași servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea primarului, chiar dacă obiectul de activitate nu are nicio legătură directă cu atribuțiile exercitate de acesta”, afirmă Consiliul într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CNIPMMR solicită Președintelui României să nu promulge legea și să o trimită Parlamentului spre reexaminare, aceasta nefiind în cocncordanță cu principiile unei adminstrații publice locale moderne și îndreptată spre o susținere onestă a antreprenoriatului.
“O funcție de demnitate publică presupune o alegere, nu o cumulare.Prin acordarea dreptului aleșilor locali de a desfășura activități în sectorul privat se legalizează conflictul de interese. Practic, primarii și viceprimarii, vor forța firmele, și în special IMM-urile locale, care intră în relații contractuale cu primăria, să își achiziționeze produsele și serviciile de la societățile ale căror angajați sunt. CNIPMMR sprijină libera inițiativă, aplicarea principiilor prevenției, dar toate acestea trebuie făcute cu primari și viceprimari care nu intră în competiție, la modul personal, cu societățile din mediul privat”, este și opinia președintelui CNIPMMR, Florin JIANU.
Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București, dar și consilierii locali și județeni vor putea exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, cu condiția ca funcțiile respective să nu fie ”în legătură directă” cu funcția de primar sau consilier. Totodată, orice încălcare a normelor legale de incompatibilitate sau conflict de interese va fi prescrisă după 3 ani sau după încetarea mandatului de ales local.
Noile prevederi au fost adoptate miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, prin modificarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Reprezentanții opoziției au arătat că o lege care permitea primarilor să desfășoare activități comerciale a fost declarată deja neconstituțională. Susținătorii proiectului au arătat însă că prefecții au această posibilitate de a activa în mediul privat, în timp ce aleșii locali nu beneficiază de aceleași drepturi.
CITEȘTE ȘI Parlamentul ignoră avertismentul de infringement și adoptă legea care permite folosirea ariilor protejate și rezervațiilor naturale pentru lucrări de utilități publicePînă în prezent, legea prevedea doar că ”primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice”.
Noul proiect de lege, inițiat de PSD, stabilește în plus că ”primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai muncipiului București, potrivit legii”.
Aceleași prevederi sunt stabilite totodată pentru consilierii locali și județeni.
Potrivit proiectului avansat de putere, faptele săvârșite în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor fi prescrise după 3 ani de la săvârșire sau la încetarea mandatului aleșilor locali.
CITEȘTE ȘI Noi actori au fost introduși pe piața gazelor naturale din România: administrațiile publice localeDe asemenea, starea de incompatibilitate nu va mai fi valabilă după încetarea mandatului de ales local.
Proiectul va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.