Guvernul britanic și-a prezentat miercuri propunerile în vederea reglementării și reducerii imigrației după Brexit, în contextul în care clasa politică rămâne în impas pe tema acordului retragerii din UE, relatează AFP.
Ministrul de Interne Sajid Javid a anunțat, în fața deputaților, implementarea unui ”sistem de imigrație unic, bazat pe calificări”. ”În viitor, toată lumea, cu excepția cetățenilor britanici și irlandezi, va avea nevoie de o autorizare înainte să poată veni aici”, arată news.ro.
El a subliniat că acest nou sistem va pune capăt liberei circulații a cetățenilor europeni către Regatul Unit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noile reguli de atribuire a vizelor ”vor acorda prioritate persoanelor care au competențe de care avem nevoie”. Javid a anunțat că ”nu va exista un plafon” al numărului de muncitori calificați care intră în țară, dar că aceștia vor fi nevoiți să justifice un salariu minim. Suma nu a fost încă stabilită, însă s-ar putea situa în jurul a 30.000 de lire sterline (33.000 de euro) pe an.
Un dispozitiv special în vederea recrutării unor muncitori sezonieri necalificați va fi, de asemenea, implementat. Însă aceștia din urmă ”nu vor avea acces” la prestații sociale. Acest dispozitiv vizează să răspundă îngrijorărilor sectorului agricol britanic, foarte dependent de străini.
De asemenea, ”nu va exista o limită a numărului studenților internaționali” primiți în Regatul Unit, a precizat Sajid Javid, care a exprimat ambiția Guvernului de a ”facilita instalarea și angajarea unor tineri cu diplome”.
El și-a anunțat intenția de a aduce soldul migratoriu la un nivel ”viabil”, fără să precizeze acest nivel, în contextul în care programul Partidului său Conservator prevede reducerea acestuia la mai puțin de 100.000 de persoane pe an. În 2017, acesta a fost de 280.000.
Acest nou sistem va fi implementat ”în faze”, începând din 2021, adică după perioada de tranziție post-Brexit prevăzută în acordul încheiat între Londra și Bruxelles, care urmează să fie ratificat de Parlamentul britanic.
”PENURII ACUTE DE PERSONAL”
Aceste propuneri au provocat reacții puternice.
Principala organizație patronală britanic - CBI - a anunțat că se teme că vor consolida ”penurii de personal deja acute” în ”spitale, construcții sau distribuție”. ”Aceste poziții trebuie să se schimbe”, a cerut adjunctul directorului general Josh Hardie.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După 18 ani, Angela Merkel pleacă de la șefia partidului. 10 minute de aplauze fără oprire. "Danke Chefin". Are deja o succesoareSistemul public de sănătate NHS, care angajează mii de muncitori străini, și-a exprimat îngrijorarea față de dificultăți de recrutare, în cazul în care pragul salariului minim al imigranților este stabilit la 30.000 de lire sterline.
”Competențe de nivel înalt nu sunt sinonime cu salarii mari”, a declarat la BBC unul dintre directorii NHS, Saffron Cordery. ”Salariul inițial al infirmierilor este de 23.000 de lire sterline, cel al medicilor juniori de 27.000 de lire sterline, iar cel al îngrijitorilor-ajutători de 17.000 de lire sterline”, a precizat el.
Președinta pieței financiare City de la Londra, Catherine McGuinness, a salutat decizia de a nu plafona numărul vizelor atribuite anual.
Imigrația a fost una dintre problemele aflate în centrul campaniei referendumului cu privire la Brexit, în 2016. În urma consultării, premierul Theresa May s-a angajat să pună capăt libertății circulației europenilor către Regatul Unit.
”SĂ CÂȘTIGE TIMP”
În cursul ultimei sesiuni de interpelări în Camera Comunelor, șefa Guvernului, Theresa May, a fost acuzată de către liderul opoziției, laburistul Jeremy Corbyn, că a aruncat țara într-o ”criză națională”, prin faptul că a amânat în ianuarie votul, prevăzut inițial la 11 decembrie, în vederea ratificării acordului Brexitului, cu scopul de a evita un eșec anunțat.
”Realitatea este că premierul caută să câștige timp. Însă nu există o majoritate pentru acest acord lamentabil”, a vociferat acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Bulgaria față de scumpirea carburanților și a RCA, precum și față de majorarea taxelor pe mașinile vechi. Drumuri internaționale blocate, ciocniri între forțele de Poliție și protestatariEl a denunțat de asemenea ”risipa criminală a banului public”, referindu-se la cele două miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de euro) deblocate marți de Guvern în vederea accelerării pregătirii în vederea unui posibil Brexit fără acord.
Acest scenariu ”va fi un dezastru pentru țară, niciun Guvern rezonabil nu-l poate autoriza”, a apreciat politicnaul.
Opoziția față de acest text, exprimată atât de eurofili, cât și de către eurosceptici, atât în rândul majorității, cât și al opoziției, consolidează probabilitatea unui Brexit fără acord la 29 martie 2019.