Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați, duminică, să-și exprime opțiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secții de votare organizate în țară. Votarea are loc până la ora 21.00, dar secțiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59. În străinătate, procesul electoral a început în noaptea de joi spre vineri și continuă până luni, la ora 7.00.
14 candidați, două femei și 12 bărbați, cer votul românilor pentru a ajunge la Cotroceni. Cel mai tânăr dintre ei are 37 de ani. iar cel mai bogat deține sute de hectare de teren și 56 de tablouri, statui, ceasuri în valoare de 300.000 de euro.
Ordinea celor 14 candidați pe buletinele de vot a fost stabilită, prin tragere la sorți, de către Biroul Electoral Central.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
POZIȚIILE PE BULETINUL DE VOT
1. Klaus Werner Iohannis, susținut de PNL, actualul președinte
2. Theodor Paleologu, susținut de PMP
3. Ilie-Dan Barna, susținut de Alianța 2020 USR PLUS
4. Hunor Kelemen, susținut de UDMR
5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susținută de PSD
6. Cătălin Sorin Ivan, susținut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională
7. Ninel Peia, susținut de Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian-Constantin Popescu, susținut de Partidul Noua Românie
9. John Ion Banu, susținut de Partidul Națiunea Română
10. Mircea Diaconu, candidat susținut de Alianța electorală ”UN OM”, formată din ALDE și Pro România
11. Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
12. Ramona Ioana Bruynseels, susținută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă, susținut de Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănașu, candidat independent
Imagini pot fi văzute și în GALERIA FOTO (Inquam Photos)
20.00 Alegeri prezidențiale 2019 - Prezența la vot cu o oră înainte de încheierea votului în România - 46,82 % / În diaspora au votat peste 640.000 de români
19.16 Mai mulți alegători au fotografiat și au postat pe rețele de socializare urnele pe care le-au găsit în secțiile de votare în care au mers. Într-o comună din județul Vâlcea, urna a fost improvizată într-un butoi de murături, în timp ce la Amsterdam alegătorii au găsit o pubelă neagră.
”Așa se votează la Amsterdam. Am mers până în Amsterdam pentru alegeri ca votul meu să ajungă tot la gunoi”, a scris, pe Facebook, un român.
FOTO - News.ro/Facebook/ Cristi Neagoe
Cei care i-au citit postarea, l-au încurajat cu mesaje ca ”Votul tău chiar contează, chiar dacă pare altfel”.
De asemenea, un alt cetățean a postat pe Facebook urna găsită într-o secție de votare din judeul Vâlcea. Aici, voturile sunt băgate într-un butoi de murături.
”Județul Vâlcea, comuna Susani, sat Râmești, 2019. Atât au putut! Imaginați-vă câte butoaie vor fi la alegerile locale! Butoiul ne face să râdem, iar pardoseala școlii ne face să plângem”, este textul care însoțește fotografia.
FOTO - News.ro/Facebook/ Cristi Cîmpean
Chiar dacă cei care i-au citit postarea au făcut glume pe seama murăturilor care ar fi putut fi puse pe iarnă în butoi, toți au apreciat că voturile contează.
Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00, dacă nu sunt cozi.
18.53 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a votat, duminică, la o secție de votare din București, iar la plecare le-a oferit iconițe tuturor celor prezenți.
18.34 Alegeri prezidențiale 2019 - BEC: Prezența la vot la ora 18:00 – 42,19%; în Capitală prezența a fost de 43,68%.
18.31 Președintele Pro România, Victor Ponta, a votat seara, pentru un candidat bun și nu răul cel mai mic, așa cum s-a votat la alte alegeri în România.
"Să fiu sincer, mi-e mai simplu acum decât în alte dăți și vreau să vă zic că nu am votat contra nimănui. Povestea asta cu votul contra întotdeauna a ieșit prost. Am votat pentru un candidat, nu pot să vă spun pentru cine că nu s-a terminat votul, și de asemenea nu am votat răul cel mai mic. De câte ori în România s-a votat răul cel mai mic a ieșit răul cel mai mare, așa că acum am votat un candidat bun, în niciun caz nu un rău mai mic și în niciun caz nu contra", a declarat Ponta, după ce a votat.
Liderul Pro România a adăugat că are emoții pentru candidatul pe care îl susține și a afirmat că și-ar dori ca în România "să nu mai fie vot cu ură și cu scandal".
18.26 Candidatul USR la alegerile prezidențiale, Dan Barna, spune că, după estimările din acest moment, rezultatul scrutinului se joacă la câteva mii de voturi, îndemnându-i pe tineri să iasă la vot și spunându-le că este mai ușor să votezi decât să pleci din țară sau decât să stai în frig la proteste.
“Din cum arată cifrele, din cum arată rezultatele, estimările care mi-au ajuns pe la urechi, jucăm la câteva mii de voturi. De aceea fac un apel la toți tinerii, la toți cei care stau acasă acum și au votat deja să verifice, să dea telefoane, stânga, dreapta, să-și trimită prietenii și colegii la vot pentru că e mult mai ușor să votezi decât să pleci din țară, e mult mai ușor să votezi decât să stai în frig la proteste în lunile de iarnă, e mult mai ușor să votezi decât să ieși la mitinguri în loc să te bucuri de viață de calitate cu familia sau cu prietenii. Mergeți la vot, verificați dacă prietenii, familia voastră a fost la vot și dacă nu a făcut-o, trimiteți-i să voteze”, a afirmat Barna, duminică seară, la sediul de campanie al USR.
El a mai spus că este unul din acele momente când poți spune că dacă ieșeam la vot poate rezultatul era altul sau am votat și am făcut istorie.
“E unul din momentele acelea în care poți să spui poate era altfel dacă ieșeam să votez sau poți să spui atunci am fost și am votat și am făcut istorie și lucrurile s-au schimbat din ziua aceea. Astăzi este un moment când ștampila aceea mică reprezintă o forță extraordinară pe care o are fiecare cetățean și dacă ieșim mai mulți la vot o să avem rezultatul de care are nevoie România”, a mai precizat Dan Barna.
17.31 Un alegător în vârstă de 80 de ani dintr-o comună prahoveană a avut nevoie de îngrijiri medicale, duminică după-amiază, după ce i s-a făcut rău în secția de votare, el fiind preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Prahova și transportat la spital.
Potrivit reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, un echipaj medical a intervenit, duminică după-amiază, la secția de votare numărul 467 din comuna Măgurele, acolo unde unui alegător venit la vot i s-a făcut rău.
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 80 de ani, care a avut nevoie de îngrijiri medicale, el acuzând dificultăți în respirație.
Bărbatul a fost preluat de echipajul medical și transportat la Spitalul Orășenesc din Vălenii de Munte.
17.00 Candidatul susținut de Alianța electorală ”Un Om", Mircea Diaconu, a declarat, duminică după-amiază, la ieșirea de la urne, că a votat "pentru un președinte al tuturor românilor și în niciun caz un președinte al propriului său partid politic contra celuilalt partid politic, împărțind România în bucăți".
Diaconu a votat la o secție de la Liceul "Ion Neculce" din Sectorul 1.
"Am votat pentru un președinte al tuturor românilor și în niciun caz un președinte al propriului său partid politic contra celuilalt partid politic, împărțind România în bucăți. Din păcate, de 30 de ani se întâmplă cam la fel, sper din tot sufletul ca, mă rog, cât mai repede, să începem să facem pace în țara asta. Asta e tot", a declarat el, la ieșirea de la urne.
El a spus că a mers la vot însoțit de familia sa.
16.50 Alegeri prezidențiale 2019 - Numărul total al votanților din diaspora a trecut de 500.000
16.12 Un membru al unei secții de votare din județul Dolj este cercetat de polițiști după ce a aplicat ștampila de vot în locul unei femei de 74 de ani. Femeia a solicitat urma mobilă pentru a vota, iar bărbatul a mers la locuința acesteia. Polițiștii au mai constatat că soțul femeii a semnat pe listele electorale în locul ei.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat de 47 de ani, din Goicea, membru al echipei care a venit cu urna mobilă la o locuință din Goicea Mica, a aplicat ștampila de vot pe buletin, în locul unei femei de 74 de ani.
“La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat că soțul femeii, în vârstă de 75 de ani, ar fi fost cel care ar fi semnat în dreptul femeii, pe listele electorale, iar apoi, celălalt bărbat ar fi fost cel care ar fi aplicat ștampila”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
15.18 Polițiștii constănțeni au început cercetările, după ce primarul unei comune a fost fotografiat oferind bani președintelui secției de votare, alesul local spunând că banii au fost dați pentru hrana membrilor secției de votare respective.
Primarul comunei Dumbrăveni, Stelian Clinciu, a fost fotografiat, duminică, în timp ce a oferit suma de 150 de lei președintelui secției de votare din comuna Furnica.
Primarul a declarat pentru News.ro că a oferit acești bani pentru membrii secției de votare ca să își cumpere mâncare.
“Am fost la secția de votare și le-am dat 150 de lei pentru a-și lua de mâncare. Suma care este oferită de statul român pentru membrii din comisia de votare este una modică. Le-am dat niște bani să își ia de mâncare, atâta tot”, a afirmat Stelian Clinciu.
El spune că la precendentele alegeri le-a cumpărat mâncare membrilor secției de votare, dar acum le-a dat bani pentru că aceștia apucaseră deja să comande mâncarea.
CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Năstase se retrage definitiv din politicăPrimarul din Dumbrăveni a precizat că suma de 150 de lei este destinată pentru cei cinci membrii ai secției de votare respective.
În legătură cu această situație, polițiștii au început verificările.
“Referitor la imaginile apărute în spațiul public cu privire la un eveniment produs într-o secție de votare din localitatea Furnica, vă comunicăm faptul că ne-am autosesizat și efectuăm verificări cu privire la situația de fapt”, au afirmat reprezentanții IPJ Constanța.
De asemenea, oamenii legii fac verificări pentru o tentativă de vot multiplu.
“Am înregistrat o tentativă de vot multiplu, pe raza Secției 4 Poliție. O femeie, de 62 de ani, a încercat să voteze a doua oară la o altă secție de votare de pe raza municipiului Constanta cu vechea carte de identitate, pe care o declarase pierdută. Incidentul a fost semnalat la secția numărul 112”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.
Polițiștii au întocmit dosar penal în acest caz.
14.59 Alegeri prezidențiale 2019 - BEC: Prezența la vot la ora 15:00 - 29,07%. În străinătate au votat peste 480.000 de alegători
14.08 Alegeri prezidențiale 2019 - BEC: Prezența la vot la ora 13:00 - 20, 68%. Ilfov și Brașov au cea mai mare prezență, Satu-Mare și Covasna, cea mai mică prezență la urne
13.42 Candidatul independent Alexandru Cumpănașu a votat, duminică după-amiază, la o secție din Caracal, el mergând la vot împreună cu părinții Alexandrei Măceșanu una dintre tinerele dispărute în vara acestui an și pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o și apoi i-a incinerat cadavrul.
„Am votat pentru o Românie în care să nu mai trebuiască să ne fie frică să ne ducem copiii la școală, pentru o România în care să nu ne fie frică de faptul că autoritățile ascund adevăruri sau că nu află la timp ceea ce trebuie să afle, pentru o Românie în care românii să se simtă pe ei în siguranță și familiile lor, pentru o Românie din care mafia să dispară, pentru o Românie care să aibă din ce în ce mai multă încredere în ea, pentru o Românie cu viziune pentru viitor”, a declarat Alexandru Cumpănașu.
El s-a prezentat la secția de vot împreună cu părinții Alexandrei Măceșanu.
13.21 Numărul total al votanților din diaspora a trecut duminică de 400.000 cea mai mare participare a românilor din străinătate la un scrutin desfășurat în România, arată news.ro.
La această oră, numărul lor este 400.209.
CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite să lanseze construcția a 400 de terenuri de fotbal. Gică Popescu - printre cei care promitAceastă cifră înclude românii care au votat la secțiile de vot, dar și pe cei 25.189 care au votat prin corespondență.
La alegerile prezidențiale din acest an, românii din străinătate au avut la dispoziție votul prin corespondență, dar și trei zile pentru votul la secțiile de votare, mult mai numeroase decât la alegerile precedente.
Votul în străinătate a început vineri la ora 12 și se încheie duminică la ora 21:00, ceea ce înseamnă că ultimele secții de votare vor fi cele de pe coasta de vest a Statelor Unite, luni, la ora 7:00.
13.02 Fostul ministru al Energiei din guvernul PSD-ALDE Toma Petcu a fost sancționat contravențional cu avertisment după ce a postat pe Facebook o imagine cu buletinul de vot, postare pe care a șters-o după câteva minute.
”Cu puțin timp în urmă, pe timpul alegerilor pentru președintele României, la nivelul județului a fost aplicată o sancțiune contravențională - avertisment - unei persoane pentru continuarea propagandei electorale”, au declarat, duminică, pentru News.ro, oficiali ai Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu.
Surse din cadrul instituției au precizat că persoana sancționată contravențional este fostul ministru al Energiei, deputatul Toma Petcu, care a postat pe Facebook o imagine a buletinului său de vot, arătând cum a votat.
Postarea a fost păstrată doar câteva minute, după care a fost ștearsă, rămânând doar mesajul „Am votat”.
De altfel, fotografia de profil a parlamentarului, în care Toma Petcu apare alături de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, este însoțită de numele candidatului pe care fostul ministru îl susține.
12.59 Candidatul Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), Ramona Ioana Bruynseels, i-a îndemnat pe români să voteze cu sufletul pentru o țară frumoasă, reamintind că mulți români și-dat viața pentru ca noi să avem astăzi acest drept.
Bruynseels a declarat jurnaliștilor la ieșirea din secția de votare, că a votat pentru “o Românie în care diaspora să se întoarcă acasă și în care noi toți să ne dorim să rămânem și de care să fim mândri”.
CITEȘTE ȘI FOTO Un muzician din România, ales primar în GermaniaEa a venit la vot împreună cu familia și i-a îndemnat pe românii să iasă la vot.
“Votul este extrem de important și tocmai de aceea, dacă îmi permiteți, am să îi îndemn pe toți românii să iasă la vot. Știți, mulți și-au dat viața pentru ca noi să avem acest drept și pentru a ne face vocea auzită. Vă rog să ieșiți la vot, vă rog să votați cu sufletul pentru ceea ce ne dorim noi, pentru o țară frumoasă, o țară în care să ne putem bucura de ceea ce avem cu familiile noastre”, a mai spus Ramona Ioana Bruynseels.
11.38 Europarlamentarul Dacian Cioloș crede că votul de astăzi ar trebui să pună definitiv capăt ideii că se votează de frică, se votează răul cel mai mic și își dorește ca în turul doi să fie o dezbatere de idei legată de modul cum ar trebui să evolueze România.
Dacian Cioloș s-a prezentat, duminică, la o secția de votare din Brașov și a spus că a votat pentru ca “România să meargă definitiv pe calea democrației, a cinstei și a competenței, pentru ca oamenii de bun simț să-și poată construi un trai aici în Româniai, fără să fie nevoiți să plece și pentru ca cei care au plecat să aibă motive să vină înapoi”.
El a precizat că acest vot trebuie să pună capăt ideii că se votează de frică.
“Votul de astăzi cred că ar trebui să pună definitiv capăt ideii că votăm de frică, că votăm răul cel mai mic și să putem în sfârșit în turul doi să avem cu adevărat o dezbatere de idei legat de modul în care România ar trebui să evolueze în următorii ani”, a mai afirmat Cioloș.
El consideră că românii au înțeles după doi sau trei ani de stat în stradă că votul contează.
“Cred că oamenii au înțeles deja după doi, trei ani de stat în stradă, au înțeles că votul contează și de la europarlamentare încoace se pare că partea asta de societate care dorește o modernizare a României începe să se facă tot mai auzită și se face auzită în mod eficient prin vot pentru că asta e modul cel mai de impact de a schimba lucrurile. Cred că oamenii au înțeles (…) că se poate construi o Românie normală, a bunului simți, dar că nu e suficient să trăim în normalitate, trebuie să evoluăm și trebuie să construim noi lucrurile mai bine prin implicarea fiecăruia și după cum spun, luni și ani de zile de stat în stradă, iată avem doi ani de zile, 2019 și 2020 cu alegeri care vor fi determinanți pentru ceea ce se va întâmpla în România până în 2028-2030 și oamenii ies la vot. (…) Cred că e o emulație și o mobilizare, oamenii înțeleg că acum chiar cred că se pot schimba lucrurile”, a transmis Cioloș.
El a precizat că este normal ca în diaspora să nu mai fie cozi la secțiile de votare și acest lucru trebuia să se întâmple de multă vreme.
“E un lucru firesc și normal care trebuis să se întâmple de mai multă vreme. Dacă o parte din politicieni nu s-ar fi temut de românii din diaspora, lucrul acesta s-ar fi putut întâmpla mai demult, dar s-au temut de ei, însă au văzut că faptul de a-i ține departe de urne nu le rezolvă problema, pentru că ei găsesc că mijloacele totuși să influențeze votul chiar și prin cei de acasă”, a mai declarat Cioloș.
11.05 Fostul președinte al României, Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj tinerilor, recomandându-le să iasă la vot ”pentru că au pe cine alege”. ”Aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generații”, a spus Băsescu.
CITEȘTE ȘI FOTO Ironie a reprezentanței Comisiei Europene, în ziua în care Mazăre este extrădat: UE a importat 179.000 de kilograme de mazăre din Madagascar”Eu am deja gândirea omului care a trecut prin toate funcțiile și cred că aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generații. Generația mea și-a făcut datoria cât a putut să și-o facă: România e în NATO; e în Uniunea Europeană, trebuie să vină generația care să întregească țara și care s-o îndrepte spre prosperitate. Noi atât am putut să facem” a afirmat europarlamentarul Traian Băsescu duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot.
Băsescu a transmis un mesaj și pentru alegători, în contextul în care statisticile arată că tinerii au ieșit cel mai puțin la vot: „este momentul lor să iasă la vot, pentru că au pe cine alege”.
10.45 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că aceste alegeri prezidențiale s-au desfășurat într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără dezbaterile necesare și crede că acest lucru este un deficit democratic grav și va propune modificarea legislației astfel încât campania electorală să fie vizibilă din toate punctele de vedere.
“Pentru prima oară în 30 de ani asistăm la niște alegeri care practic au fost într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără ca să existe dezbaterile necesare în așa fel încât alegătorii să poată să ia cunoștință de programul fiecărui candidat, să voteze apoi rațional, pe baza ofertei electorale făcute de fiecare. Este un deficit democratic grav din acest motiv și am de gând să fac o propunere pentru modificarea legislației electorale astfel încât campania electorală să fie una vizibilă din toate punctele de vedere în așa fel încât alegătorii să poată să cunoască care este programul fiecărui candidat”, a afirmat Tăriceanu.
El spune că este bucuros că votul românilor din străinătate s-a desfășurat în condiții mult mai civilizate decât la alte alegeri.
“Am o o singură bucurie și anume faptul că urmare a propunerilor pe care le-am făcut și care au fost adoptate în legătură cu votul anticipat, pe mai multe zile, am văzut că s-a exercitat votul românilor în străinătate în condiții mult mai civilizate, unii din ei direct, alții prin corespondență și mă bucură că s-a reușit acest lucru, să revenim la o situație de normalitate care să dea posibilitatea tuturor alegătorilor să își exercită acest drept democratic, Păcat că au votat până acum atât de puțini, sper ca astăzi numărul celor care vor veni la vot la urnele din străinătate să fie în creștere”, a mai spus Tăriceanu la ieșirea de la secția de votare.
El a precizat că așteptările după votul de astăzi nu sunt foarte mari tocmai din cauza acestui deficit democratic înregistrat de țara noastră.
10.20 Candidatul PMP pentru funcția de președinte a afirmat, după ce și-a exprimat votul, că a votat pentru o Românie a respectului, ca tinerii ”să aibă motive să rămână în România”, el spunând că ”trebuie ca românii să ceară respect din partea celor care îi conduc”.
Prezent duminică la vot, candidatul PMP Theodor Paleologu a afirmat că a ”a vota înseamnă a îndeplini o îndatorire”, iar exercitarea acestui drept e un act sacrosanct în democrație, o chestiune de respect”.
„Am votat «pentru», pentru că în primul tur nu se votează «contra», în primul tur se votează «pentru», pentru valori, pentru convingeri, pentru credințe, pentru idei, pentru idealuri. Am votat pentru ca fiul meu să aibă mai multe motive de a trăi și de a munci în România. Am votat pentru ca tinerii ca el, oameni din generația lui să aibă motive să rămână în România și să contribuie la bunăstarea acestei țări. Am votat pentru o Românie a respectului respect pentru muncă, respect pentru educație, respect pentru moștenirea culturală și spirituală a României și a Europei, respect pentru românii de toate vârstele, tineri și bătrâni, pentru românii din România și sin afara țării”, a declarat Paleologu.
CITEȘTE ȘI FOTO Ironii între giganți. Vodafone România ironizează Orange România pentru lansarea 5GCandidatul PMP a subliniat că ”trebuie ca românii să ceară respect din partea celor care îi conduc”.
10.14 Președintele USR, Dan Barna, spune că a votat pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările acum, nu peste cinci ani sau peste zece ani, precizând că acest vot este unul pentrru viitor.
“Am votat astăzi pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările de acum, nu de peste 5 ani, nu de peste 10 ani. Am votat la finalul unui proces în care zic eu că românii au înțeles care e miza acestor alegeri și că într-adevăr generația de după 89 se implică. Este un vot pentru viitor, un vot în care am foarte mare încredere”, a declarat Bana, la ieșirea din secția de votare.
El s-a prezentat la vot alături de soția sa, de părinții săi, de frați și alături de doi colegi.
10.09 Candidatul UDMR la Președinție, Kelemen Hunor, a votat, duminică, la o secție din județul Harghita, el transmițându-le alegătorilor mesajul de a merge la vot și de a alege ”cea mai bună soluție pentru România”
”Am votat pentru viitorul României, pentru respect si pentru încredere. Am votat pentru societate și pentru o țară care va investi în cele două resurse importate, omul și natura, în educație și în protecția mediului și susținerea economiei. Sunt convins ca astăzi va fi o prezență mare si eu spun sa mergeți la vot, sa votați si sa alegeți cea mai bună soluție pentru România” a afirmat candidatul UDMR.
Liderii formațiunii se vor afla, la ora 21.00, în București, unde vor aștepta rezultatele exit poll-urilor și vor face declarații.
9.29 Prezența la vot la alegerile prezidențiale a fost la ora 9:00 de 3,52 %, 640.431 de români prezentându-se la vot.
Procentul prezenței a fost de 3,48% în urban și 3,57% în zona rurală.
Județele cu cea mai bună prezență au fost Ilfov, Teleorman, Giurgiu.
CITEȘTE ȘI FOTO Plata cu cardul la piață - posibilă și în BucureștiCele cu prezență slabă, sub 2%, au fost Covasna, Satu Mare, Maramureș.
CITEȘTE ȘI FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. "Un demnitar al statului este egal cu bolid de lux..."În București, prezența la vot a fost 3,32 %.
9.10 Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a votat pentru România normală, că își dorește un viitor foarte bun pentru România și speră să primesască astăzi confirmarea că foarte mulți români își doresc acest lucru. El a chemat oamenii să vină la vot.
”Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc că și pentru mine personal. Am votat pentru România normală, îmi doresc un viitor foarte bun pentru România și sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulți români își doresc același lucru. Astăzi în ziua votului este ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an, ziua votului este ziua cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic.”, a declarat președintele.
Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele i-a îndemnat pe români să vină la vot.
8.13 Premierul Ludovic Orban a declarat că a votat în mod evident pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume.
”Am votat în mod evident pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume, în care drepturile și libertățile fiecărui cetățean sunt respectate cu sfințenie și în care fiecare om are o șansă de a reuși în viață”,a declarat Orban, citat de news.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis și-a lansat site-ul de campanie, și cu fotografii din tinerețeÎntrebat cât de important este votul de duminică, Ludovic Orban a răspuns: ”Fundamental. Funcția de președinte al României este cea mai importantă funcție în statul român, președintele României este cel care dă direcția, cel care are cu adevărat puterea de a reprezenta România în lume, are puterea de a corecta eventualele erori ale altor instituții ale statului, este cel care dă tonul”.
Inquam Photos / George Calin
El i-a îndemnat pe români să își exercite dreptul de vot, pentru că este un vot câștigat prin sacrificii, este un drept fundamental care permite fiecărui cetățean român să hotărască ce se întâmplă cu țara lui și în ce direcție se îndreaptă, într-o direcție bună sau nu.
8.04 Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat că a votat duminică împotriva tăierilor de pensii și salarii, împotriva austerității.
”Am votat pentru o României a bunăstării, o Românie a drepturilor garantate, o Românie sigură și demnă cu care românii să nu trăiască cu teama zilei de mâine, că nu au ce pune pe masă, că nu au bani pentru medicamente sau pentru facturi. Am votat împotriva tăierilor de pensii și salarii, am votat împotriva austerității. Am votat pentru o Românie unită în care fiecare român să se regăsească în deciziile președintelui României”, a declarat Dăncilă.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Elena Udrea, la Curtea de Apel București, împreună cu partenerul ei: Trebuie să-mi demonstrez nevinovăția. S-au schimbat multe în ultimul an și jumătateEa a îndemnat românii să iasă la vot.
”Este și un îndemn pentru fiecare român, pentru că toți românii trebuie să contribuie la creionarea viitorului, atât pentru copiii și nepoții noștri, dar și pentru ceilalți români care trebuie să rămână în țara lor și să aibă un trai mai bun”, a declarat Dăncilă.
Inquam Photos / Octav Ganea
”Cred mult în poporul român”,a afirmat fostul premier.
7.30 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că a votat, duminică, cu gândul la un președinte care va pune capăt unor măsuri de austeritate care vor face foarte mult rău.
"Am votat cu gândul la un președinte care va pune capăt unor măsuri de austeritate care vor face foarte mult rău, pentru că a scădea veniturile românilor nu poate fi decât o veste îngrijorătoare și, în ceea ce mă privește, nu voi fi niciodată de acord să fie curbe de sacrificiu pe categorii sociale care oricum sunt vulnerabile. Sunt un om care a întotdeauna a considerat că și bunicii noștri, și părinții noștri trebuie să trăiască decent, nu doar prin ajutorul copiilor și nepoților, ci și prin veniturile pe care le obțin ei, ca o recunoștință a muncii lor de toată viața", a declarat Firea, la ieșirea de la Secția de votare numărul 134 de la Colegiul Tehnic Mecanic "Grivița", arată Agerpres.
Primarul general al Capitalei a fost prima care a votat la secția de votare deschisă la Colegiul "Grivița" și a spus că a venit să voteze "cu gândul la copiii acestei țări".
"Am venit la 7 dimineața să votez cu gândul la copiii acestei țări, nu doar la copiii mei. Îmi doresc foarte mult să trăim într-o țară în care toți copiii să aibă șanse egale și de educație și de dezvoltare, atât cei din mediul rural, cât și cei din marile orașe. Mi se pare normal să votăm și să avem orice acțiune și orice gând la ei, la copii, la tineri, pentru că ei sunt cei mai importanți, atât pentru noi ca părinți, cât și pentru familia noastră, România", a afirmat Gabriela Firea.
În același timp, a doua zi a votului în străinătate pentru alegerea Președintelui României s-a încheiat în Europa, Asia, Africa și Australia și continuă în America, în 58 din cele 835 de secții de votare. Cea de-a treia zi de votare a început deja în secțiile din Australia și Noua Zeelandă.
CITEȘTE ȘI FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronulPotrivit Ministerului Afacerilor Externe, sâmbătă, la ora 23.00 (ora României) 270.502 de cetățeni români își exercitaseră dreptul la vot, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central.
A doua zi a votului în străinătate pentru alegerea Președintelui României s-a încheiat în Europa, Asia, Africa și Australia și continuă în America, în 58 din cele 835 de secții de votare.
Cea de-a treia zi de votare a început deja în secțiile din Australia și Noua Zeelandă.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că secțiile de votare din străinătate sunt deschise și mâine, duminică, 10 noiembrie, între orele 7.00-21.00 (ore locale).
Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, peste 715.000 de români cu drept de vot locuiesc în străinătate, fiind organizate 835 de secții de votare, aproape dublu față de alegerile europarlamentare.
Cele mai multe secții de votare sunt în Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76), Germania (80, față de 25), Marea Britanie (72, față de 29), Franța (50, față de 17), SUA (38, față de 31), Republica Moldova (37, față de 36), Olanda (25, față de 4), Belgia (23, față de 8), Irlanda (16, față de 5), Danemarca (12, față de 7), Austria (17, față de 9), Grecia (11, față de 4 organizate), Portugalia (9, față de 5), Elveția (8, față de 4).
Pentru cele 835 de secții s-au trimis, pentru primul tur 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 3.997.044 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”.
Votul în străinătate a început în noaptea de joi spre vineri, în Noua Zeelandă și Australia, și se va încheia, luni, la ora 7.00, odată cu închiderea secțiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Programul de vot în zilele de sâmbătă și duminică este 7-21 (orele locale), după ce vineri s-a votat înre orele 12 – 21, de asemenea orele locale.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, au votat în total 161.261 alegători din străinătate.