Termenul de "produs românesc" va putea fi folosit, la etichetarea laptelui de consum, doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, au decis, marți, deputații. Etichetarea laptelui va trebui să includă obligatoriu, dacă este cazul, și procentul în care a fost folosit lapte praf pentru obținerea produsului final.
Camera Deputaților este decizională, astfel că noile reguli mai trebuie doar promulgate de către președinte pentru a fi aplicate.
Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea "Produs natural" va reveni, astfel, obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100%, ca materie primă, laptele natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf.
Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea "Produs românesc" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.
CITEȘTE ȘI Telemeaua de Ibănești, al treilea produs românesc recunoscut la nivelul UEAmendamentele propuse mai prevăd că informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui, în câmpul vizual, să includă: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor folosite; cantitatea netă a produsului alimentar; data durabilității minime sau data limită de consum; condițiile speciale de păstrare și/ sau condițiile de utilizare; țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum; denumirea ambalatorului și marca de identificare; numele, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum; declarația nutrițională; conținut de grăsime exprimat în procente; procesul de tratament termic utilizat, respectiv pasteurizat, sterilizat sau ultrapasteurizat.
Pentru laptele și produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, va fi obligatorie menționarea speciei de la care provine. Modificările de compoziție vor fi clare pe etichetă: îmbogățirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză și galactoză.
Produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma "Conține lapte praf în proporție de ...%".
Producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte va fi sancționată cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei și retragerea, pe timp de 6 luni, a autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, după caz.