Doar 7% din forța de muncă din agricultura românească are studii agricole, iar sectorul privat, în loc să aștepte soluții de la autorități în această privință, ar trebui să se implice activ și să preia de la stat astfel de școli profesionale, pentru educarea forței de muncă din acest sector, a declarat economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.
Declarația a fost făcută în cadrul panelului "Strategia de dezvoltare a României - soluțiile mediului de business", moderată de Lazea.
"În prezent, forța de muncă din agricultură se califică la locul de muncă, nu organizat, în cadrul unor școli profesionale specializate. De aceea, educația se face după ureche. Sectorul privat, în loc să aștepte soluții de la autorități în această privință, ar trebui să se implice activ și să preia de la stat astfel de școli profesionale, pentru educarea forței de muncă", a declarat Valentin Lazea.
CITEȘTE ȘI E bine sau nu să ai deficit bugetar. Contre între economistul-șef al BNR și șeful MedLifeÎn replică, președintele executiv al BCR, Sergiu Manea, a spus că și în alte sectoare există această problemă, a pregătirii și formării forței de muncă, dând ca exemplu cererea mare de sudori de înaltă calificare și lipsa instituțiilor de învățământ specializate.
"Problema este, însă, că este mai ușor să aduci agronomi din Franța decât să convingi statul român să dea în folosință mediului privat școli profesionale agricole dezafectate", a punctat Manea.
În context, Sergiu Manea a mai arătat că agricultura românească este exploatată la doar 25% din potențial, una dintre frânele dezvoltării în acest sector fiind evidența proprietății terenurilor agricole, fiind nevoie de rezolvarea problemei cadastrului agricol. El a mai spus că este nevoie de parteneriat public-privat pentru resuscitarea sistemului de irigații al României.
La rândul său, Valentin Lazea a menționat că și fărâmițarea proprietății în agricultură, respectiv absența marilor exploatații, blochează dezvoltarea eficientă a agriculturii românești.