În subordinea Guvernului și în coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, condus de fostul ministru și lider UDMR Laszlo Borbely, va fi înființat Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile (CExDD), cu 50 de angajați. Centrul va avea propriul parc auto și va avea nevoie de un buget de 11,7 milioane lei pentru primul an, din care 7 milioane lei doar pentru salarii. Acestea vor porni de de la 6.000 lei, mediia fiind de peste 8.000 lei, și ajung la 13.000 lei pentru directorul general. Angajații vor beneficia și de sporuri, bonusuri și indemnizații de hrană și de vacanță, de până la 30% din salariul de bază.
Înființarea noii instituții este argumentată prin faptul că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Aparatului de Lucru al Guvernului României, este responsabil de îndeplinirea țintei 415 aferente Reformei 2B din cadrul Componentei C14 „Buna guvernanță” a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv calificarea a 2.000 de funcționari publici în îndeplinirea funcției de ”experți în dezvoltare durabilă” în instituțiile publice de la nivel central și local. Una dintre componentele de care este condiționată îndeplinirea acestei ținte o constituie operaționalizarea unui centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile (CExDD), susține Executivul.
Proiectul de lege pregătit pentru înființarea acestui centru stabilește cheltuieli cu personalul, în primul an de funcționare, de 7 milioane lei.
Pentru personalul contractual (doar 8 posturi din 50) a fost bugetat un salariu mediu brut de 6.000 lei/lună, în timp ce personalul de execuție (38 posturi), inclusiv consilierii de la cabinetul demnitarului, va avea un salariu de bază de 8.393 lei.
Șefii instituției vor avea salarii de bază de peste 2.000 euro, respectiv 11.424 lei pentru cei 2 șefi de serviciu, 12.530 lei pentru directorul general adjunct și 13.082 lei pentru directorul general.
La aceste salarii de bază se vor adăuga sporuri, compensații, adaosuri, bonusuri, premii și indemnizații, inclusiv indemnizații de hrană și de vacanță de până la 30%, respectiv în cuantum total de 1,57 milioane lei din totalul cheltuielilor de personal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor
Bugetul total al instituției pentru primul an de funcționare este prevăzut la 11,68 milioane lei, din care 587.830 lei reprezintă cheltuieli cu materiale si servicii, 930.050 lei cheltuilei cu calculatoare și mașini. Pentru acestea se prevede cumpărarea a două mașini de câte 125.000 lei (25.000 euro) și a unui microbuz de 325.000 lei (65.000 euro).
Birourile individuale pentru cei 4 șefi vor costa câte 3.000 lei fiecare, cu ”scaune individuale conducere” în valoare de câte 1.700 lei fiecare. Angajații (41) vor avea birouri de doar 1.500 lei fiecare și scaune de birou de 500 lei.
CITEȘTE ȘI După Brexit, Fiscul britanic a rambursat TVA timp de 2 ani spre România, dar Guvernul de la București vrea să asigure reciprocitate contribuabililor britanici abia de acum înainte
Deși personalul este, teoretic, angajat pentru specializarea în dezvoltare durabilă, în cele 2,8 mlioane lei prevăzute pentru ”Cheltuieli ocazionate de proiectele finanțate din PNRR” sunt incluse și chletuieli, de 825.100 lei, pentru ”Servicii de expertiză pentru elaborarea Cartei CExDD”.
După primul an de funcționare, centrul de excelență ar urma să cheltuiască în următorii 4 ani doar câte 7,7 milioane lei anual, având în vedere că nu vor mai fi achiziționate birouri, mașini și calculatoare.
”Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple”, spunea prim-ministrul.