Președintele italian a dizolvat Parlamentul, urmând să fie organizate alegeri anticipate pe 25 septembrie.
Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat anterior demisia președintelui Sergio Mattarella, care i-a cerut să rămână în funcție ca interimar.
Coaliția din Italia s-a destrămat miercuri, când trei dintre principalii parteneri ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască fragmentata lor alianță.
CITEȘTE ȘI Iohannis reclamă o taxă introdusă de Parlament investitorilor străini, dar nu și avizarea de către SRI și SIE a investițiilor din afara UEDraghi a rămas, astfel, fără susținerea a trei membri importanți ai coaliției sale - Forza Italia (dreapta) a fostului premier Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) a tribunului populist Matteo Salvini și Mișcarea Cinci Stele (populiști).
Criza politică a pus capăt unor luni de stabilitate în Italia, timp în care respectatul fost bancher central Draghi a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare.
În urmă cu o săptămână, Draghi a demisionat, dar demersul i-a fost respins de președinte.