Companiile din România continuă să importe gaz rusesc prin gazoductul Turk Steam în pofida stopării de către Gazprom a livrărilor de gaze către Bulgaria, gigantul rus și trader-ii utilizând rețeaua de transport din statul vecin pentru furnizarea de gaze către state terțe, inclusiv România. Ca urmare a importurilor, de peste 60 GWh/zi, efectuate atât din Bulgaria, cât și din Ungaria, dar și consumului situat sub nivelul producției interne, înmagazinările de gaze s-au majorat în prima săptămână a lunii mai cu peste 700 GWh, relevă date analizate de Profit.ro.
În prima parte a acestei luni, companiile autohtone au importat gaze atât prin punctele de interconectare cu Bulgaria, de la Negru Vodă și Giurgiu-Ruse, cât și prin cel cu Ungaria, de la Csanadpalota. Mai mult de jumătate din importuri au fost efectuate prin Bulgaria în primele zile ale lunii mai.
De la începutul lunii aprilie, România n-a mai importat niciun mc de gaz rusesc pe ruta ucraineană (Isaccea), ci numai pe cea bulgară (via TurkStream) și maghiară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum volumul producției interne în această perioadă s-a situat la aproximativ 225 GWh/zi, iar consumul zilnic a fost de ce mult 200 GWh/zi, în trei din primele 8 zile ale lunii mai în depozitele din România au fost înmagazinați peste 100 GWh/zi.
Evoluția cantității de gaze înmagazinate în luna mai
În prezent, România are depozitați aproximativ 8 TWh (24,35% din capacitatea totală de înmagazinare a celor 6 depozite Depogaz și a Depomureș).
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriPe 1 mai, nivelul înmagazinărilor era de 7,3 TWh (22,18% din capacitatea totală).
Evoluția importurilor de gaze prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă
În urmă cu o lună, pe 12 aprilie, România avea înmagazinați 6,44 TWh, 19,6% din capacitatea totală de depozitare, din care o mare parte aparținea Romgaz și Transgaz.
Evoluția importurilor de gaze prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Giurgiu-Ruse
Companiile din România continuă să apeleze la importuri, chiar dacă producția autohtonă poate acoperi consumul intern, și pentru că autoritățile au stabilit reintroducerea obligativității stocării de gaze pentru iarna viitoare, în proporție de 30% din consum, în cazul gazului livrat populației și CET-urilor.
Evoluția importurilor de gaze din Ungaria (Csanadpalota)
În OUG-ul adoptat în acest sens, chiar guvernul sugerează că producția internă poate fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar din iarna viitoare al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor.