Nu există în lume un sistem care să detecteze țițeiul rusesc procesat în rafinării din afara Federației Ruse, a declarat șeful gigantului petrolier britanic Shell, arătând că demersurile Occidentului de a interzice utilizarea petrolului extras din Rusia au o limită intrinsecă, scrie Reuters.
Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie, cărora li se va alătura și Uniunea Europeană, nu acoperă importurile de produse petroliere precum benzină, motorină sau kerosen fabricate în rafinării din alte țări decât Rusia, dar care ar putea fi produse prin procesarea de țiței rusesc.
Shell, care este cel mai mare trader de petrol al lumii, nu mai tranzacționează deloc țiței rusesc și are în plan denunțarea celor mai multe dintre contractele sale pe termen lung legate de Rusia până la finalul anului.
"Nu avem sisteme în lume care să verifice dacă o anumită moleculă de țiței provine dintr-o formațiune geologică din Rusia. Așa ceva nu există", a declarat CEO-ul Shell, Ben van Beurden, după ce compania britanică a raportat un profit record pe primul trimestru al anului.
Rusia a asigurat în 2021 peste un sfert din necesarul de țiței brut și produse petroliere al Europei.
"Actualele sancțiuni nu țin cont de locațiile în care țițeiul rusesc este procesat și rafinat. În consecință, de exemplu, motorina produsă de o rafinărie din India aprovizionată cu țiței din Rusia va fi considerată motorină indiană", a conchis șeful Shell.