Poziția de manager sau membru numit în consiliile de administrație ale regiilor autonome, companiilor sau societăților naționale, instituțiilor publice sau ale societăților comerciale, inclusiv ale băncilor sau altor instituții de credit, societăților de asigurare și celor financiare, nu va putea fi ocupată pe viitor decât de un ”specialist” inclus pe o listă specială aprobată în ședință de guvern. Pe această listă vor fi înscriși numai ”funcționarii, angajații, liber profesioniștii și pensionarii” care dau dovadă de ”profesionalism și probitate morală, într-o perioadă de activitate de cel puțin 7 ani” și care ”nu au suferit nicio condamnare penală”.
Toate aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de lege depus recent la Parlament de către aleși PSD, în frunte cu deputatul PSD Iulian Iancu, șeful comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Inițiatorii proiectului consideră că Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției nu a creat cadrul instituțional capabil să înlăture condițiile și cauzele corupției, care au determinat intervenția inițială a legiuitorului. Mai mult, PSD admite că legea respectivă nu a fost eficientă nici în privința selectării și numirii managerilor și membrilor consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor sau societăților naționale, instituțiilor publice ori al societăților comerciale, inclusiv al băncilor sau altor instituții de credit, societăților de asigurare și celor financiare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Astfel, prin modul defectuos de reglementare al incompatibilităților și conflictului de interese, mult prea lax și cu excepții care au devenit reguli - care pur și simplu ignoră total funcția legislativă a principiilor și regulilor generale și speciale de drept - s-a ajuns la politizarea și ocuparea funcțiilor/calităților susmenționate de către persoane care, în mare parte, urmăresc „căpătuiala", indiferent de urmările nefaste pentru interesul public, statul de drept, democratic și social, valori supreme în spirit constituțional”, constată acum parlamentarii PSD.
Prin urmare, aceștia propun limitarea numirii unei persoane în conducerea companiilor de stat la un singur consiliu de administrație, cu condiția ca persoana numită să fie un specialist aprobat de Guvern.
”În consiliile de administrație ale regiilor autonome, companiilor sau societăților naționale, instituțiilor publice sau ale societăților comerciale, inclusiv ale băncilor sau altor instituții de credit, societăților de asigurare și celor financiare, în conformitate cu prezenta lege, pot fi numiți, ca membri, într-un singur consiliu de administrație, în afara personalului propriu, numai specialiștii înscriși în lista Guvernului, aprobată în ședința acestuia, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, prevede proiectul PSD.
”În lista Guvernului cu specialiștii care pot fi numiți ca manageri sau membri în consiliile de administrație la care se referă prezenta reglementare vor fi înscriși numai funcționarii, angajații, liber profesioniștii și pensionarii care fac dovada unui cert profesionalism și probitate morală, într-o perioadă de activitate de cel puțin 7 ani în domeniul de activitate pentru care aplică, prin documentarul și cererea formulată în acest scop și care nu au suferit nicio condamnare penală”, mai stabilește proiectul de lege.
CITEȘTE ȘI Aviz tacit: părinții primesc 150 euro să angajeze bonă, bunicii primesc indemnizație să crească nepoțiCalitatea de manager ori de membru în consiliul de administrație al companiilor și instituțiilor menționate va fi incompatibilă cu următoarele categorii de funcții publice sau de demnitate publică: a) funcționari publici; b) aleși în consiliile locale și consiliile județene; c) secretari generali și secretari generali adjuncți din autoritățile autonome sau instituții publice centrale și locale; d) președinți și secretari ai adunărilor generale ale acționarilor sau asociaților la societățile comerciale; e) membri ai grupurilor de interese economice aflate în relații comerciale cu sus menționatele autorități, instituții, unități etc.; f) persoane mandatate să îndeplinească funcția de reprezentare profesională salarizată în organizațiile cu scop comercial; g) cenzori ai societăților comerciale; h) reprezentanți ai statului în adunările generale ale societăților comerciale; i) manageri sau membri în alt consiliu de administrație.
Indemnizarea membrilor consiliilor de administrație, cu excepția agajaților proprii care sunt salarizați, va fi efectuată, de regulă, pentru o singură ședință/lună, în cuantum de 1/10 din retribuția de bază a conducătorului unității. Absențele de la ședințe - din orice motiv - nu se indemnizează, stabilește proiectul.
Demiterea unui membru din consiliul de administrație va putea fi realizată pentru neparticipare la mai mult de o ședință/trimestru, cu excepția cazurilor de forță majoră, dacă a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau cu votul a 2/3 din numărul total de membri ai consiliului de administrație.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Bank of China, a patra cea mai mare instituție financiară din lume, și-a lansat sucursala din București, prima deschisă de o bancă chineză în RomâniaParlamentarii liberali au avut și ei un proiect de lege, adoptat în octombrie de Senat și aflat acum în dezbaterea Camerei Deputaților, potrivit căruia o persoană fizică nu va putea exercita concomitent mai mult de un singur mandat în din consiliile de administrație ale companiilor de stat, urmând a fi redus și numărul de membri desemnați în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere de către autoritățile tutelare.
Măsura a fost votată de toate partidele, deși Guvernul, reprezentat de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, nu a susținut-o.
Proiectul de lege, după cum a arătat anterior Profit.ro, modifică Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul eliminării sinecurilor pe care puterea le acordă membrilor săi.