Guvernul șterge datoriile bugetare ale Avioane Craiova invocând rațiuni de securitate națională. Ideea datează cel puțin din 2015, când era arătat că societatea riscă să fie dizolvată după ani la rând de pierderi

Guvernul șterge datoriile bugetare ale Avioane Craiova invocând rațiuni de securitate națională. Ideea datează cel puțin din 2015, când era arătat că societatea riscă să fie dizolvată după ani la rând de pierderi
scris 19 apr 2021

Guvernul pregătește ștergerea de datorii bugetare în cuantum de peste 45 milioane lei ale companiei de stat strategice Avioane Craiova, listată la Bursa de Valori București (BVB) și controlată de Ministerul Economiei cu aproape 96% din acțiuni, cu argumentul că operațiunea este necesară pentru ca aceasta să poată să livreze în continuare produse și servicii pentru Forțele Sistemului Național de Apărare (FSNA).

Avestis obține hotărâre definitivă și irevocabilă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea a administratorului unei societăți care a utilizat fraudulos bunurile achiziționate în leasing CITEȘTE ȘI Avestis obține hotărâre definitivă și irevocabilă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea a administratorului unei societăți care a utilizat fraudulos bunurile achiziționate în leasing
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Avioane Craiova dispune de capacități de producție pentru modernizarea aeronavelor IAR 99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

"Se aprobă conversia în acțiuni a creanțelor (asupra – n.r.) Societății Avioane Craiova SA, operator economic din industria națională de apărare la care statul este acționar majoritar, reprezentând obligații fiscale principale în cuantum de 45.481.306 lei, datorate și neachitate (...), cu respectarea dreptului de preferință al acționarilor existenți, în condițiile legii și conform prevederilor actelor constitutive și cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat", prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

Ideea ștergerii datoriilor fiscale ale Avioane Craiova datează cel puțin din 2015, când Consiliul de Administrație al companiei de stat arăta că societatea riscă să fie dizolvată, după ani la rând de pierderi, și indica drept cauză principală a deteriorării situației financiare a companiei strategia de înzestrare adoptată de MApN începând cu anul 2009, în condiții de constrângere bugetară, care a făcut ca Avioane Craiova să nu mai primească comenzi de construire de avioane noi, ci numai de reparare de nave IAR 99 și doar începând cu anul 2012.

Regina Maria: Doar 47% dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare CITEȘTE ȘI Regina Maria: Doar 47% dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare

Guvernanții menționează acum că datoriile bugetare care urmează să fie șterse au fost generate de cheltuielile pentru menținerea și conservarea capacităților de producție pentru apărare, în conformitate cu dispozițiile tuturor actelor normative incidente, și citează din Tratatul fondator al UE, care stipulează că "orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție sau material de război, cu condiția ca respectivele măsuri să nu distorsioneze concurența pe piața internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri militare".

Demersul a fost inițiat încă de anul trecut.

"Astfel, prin Decizia nr. 565/07.05.2020 a fost aprobată restructurarea obligațiilor bugetare ale Societății AVIOANE CRAIOVA S.A. de către AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ, conform Planului de restructurare prevăzut de Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, cu modificările și completările ulterioare. Prin Planul de restructurare operatorul economic se obligă să stingă datoria de 45.481.306 lei prin conversia acesteia în acțiuni, în conformitate cu prevederile art. 264 din Codul de procedură fiscală. Nerealizarea măsurilor conduce la creșterea plăților restante, creează instabilitate, agravează situația economico-financiară, existând astfel riscul ca acest operator economic să nu poată realiza produse și servicii prevăzute prin Planul de mobilizare la nivelul cerințelor FSNA. Conversia în acțiuni a datoriilor bugetare va asigura statului român un control sporit asupra unui operator economic de importanță strategică. Mai mult decât atât, prin elaborarea Planului de restructurare se propune redresarea Societății AVIOANE CRAIOVA S.A. pe mai multe planuri: economic, comercial, financiar și social, având ca scop principal plata datoriilor bugetare precum și relansarea activității", prevede nota de fundamentare a draftului de act normativ.

FOTO Fostul Palat al Fabricii Letea, operă a arhitectului Paul Smărăndescu, este de vânzare la 3,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Fostul Palat al Fabricii Letea, operă a arhitectului Paul Smărăndescu, este de vânzare la 3,5 milioane de euro

Avioane Craiova a terminat anul 2020 cu pierderi de 6,63 milioane lei, în creștere cu aproape 45% comparativ cu anul anterior, și o cifră de afaceri de 20,66 milioane lei (20,07 milioane lei în 2019), având circa 300 de salariați.

În decembrie anul trecut, compania israeliană Elbit Systems a câștigat un contract în valoare de aproximativ 27 milioane de dolari cu Avioane Craiova, pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor de antrenament IAR-99 Standard ale Forțelor Aeriene Române, prin îmbunătățiri tehnologice ce vor asigura pregătirea piloților pentru utilizarea aeronavelor F-16.

Vivre Deco a atras de pe bursă 7 milioane euro. „În următorii ani vom fi cel mai important marketplace pe categoria și în regiunea din care facem parte.” CITEȘTE ȘI Vivre Deco a atras de pe bursă 7 milioane euro. „În următorii ani vom fi cel mai important marketplace pe categoria și în regiunea din care facem parte.”

Acordul cu Elbit a venit după ce, la rândul său, Avioane Craiova a semnat cu MApN, în august 2020, un contract de 275 milioane lei pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, contractul având o durată de 4 ani. România deține, în prezent, 10 aeronave de antrenament IAR-99 Standard și 11 aeronave IAR-99 Șoim.

În mai anul trecut, Elbit Systems, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate de MApN în acest domeniu. Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems, de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900. Memorandumul de Înțelegere prevede ca firmele românești să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații precum și de managementul de program.

viewscnt
Afla mai multe despre
avioane craiova stergere datorii bugetare
avioane craiova conversie datorii fiscale actiuni
avioane craiova iar 99
avioane craiova contract elbit
avioane craiova f-16 mapn