Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru susținerea cultelor religioase, de la circa 249 milioane lei în 2020 la numai 28 milioane lei anul acesta.
În 2019, finanțarea acordată de stat în acest scop s-a ridicat la peste 269 milioane lei.
Este vorba despre alocările de la buget, prin Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), destinate susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național aparținând cultelor, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, precum și pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.
CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în RomâniaPentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor este prevăzută alocarea aceleiași sume precum în 2020, cifrată la 27,42 milioane lei. În 2019, finanțarea a fost de doar 18,85 milioane lei.
În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. În 2019 s-a alocat suma de 664,2 milioane lei.
Pentru sprijinirea salarizării personalul neclerical este prevăzută o creștere a sumei alocate în bugetul de stat cu peste 83%, de la 4,815 lei în 2020 (similară cu cea din 2019) la 8,835 milioane lei anul acesta.
CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din TaiyuanPotrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la reședința patriarhală. Până în momentul publicării acestui articol, niciuna dintre cele două instituții nu a transmis informații despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii. Este de așteptat ca printre acestea să se fi numărat și campania de vaccinare anti-COVID 19, după ce șeful campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, s-au întâlnit la finalul săptămânii trecute cu reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte, cu care au discutat pe marginea vaccinării împotriva SARS-CoV-2, la întâlnire participând reprezentanți a 17 dintre cele 18 culte religioase recunoscute din România.
"A fost o vizită firească la început de an, o întâlnire oficială în spiritul dialogului dintre două instituții importante ale societății românești pe temele actuale ale acesteia. Președintele însuși nu a făcut nicio declarație în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituțional, ci și pe cel interpersonal al acestei întâniri", a declarat ulterior purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pentru agenția de știri Basilica, care a precizat că Bănescu nu a participat la întrevedere și că "Nu s-au oferit detalii publice despre discuțiile purtate".
CITEȘTE ȘI Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre finanțează cu 50 de milioane de euro un bloc turn din Floreasca, contestat în trecutExperiența anilor anteriori arată că situația alocărilor bugetare destinate cultelor religioase se poate schimba pe parcursul unui an, cum s-a întâmplat de exemplu în mandatele Guvernelor Cioloș sau Grindeanu.
De exemplu, prin Legea bugetului de stat pe 2016, elaborată de fostul Cabinet tehnocrat Cioloș și adoptată în decembrie 2015, nu era prevăzută niciun fel de finanțare pentru sprijinirea unităților de cult. Acest lucru a stârnit inițial o reacție de dezamăgire din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în urma unei convorbiri telefonice cu Patriarhul Daniel, fostul premier Cioloș a declarat că l-a asigurat pe acesta că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, "în funcție de posibilități", pentru lăcașele de cult în construcție.
Lucru care s-a și întâmplat. Astfel, la cele două rectificări bugetare de pe parcursul anului lui 2016, Guvernul tehnocrat a alocat pentru biserici finanțări în sumă totală de 120 milioane lei, din care 40 milioane lei la rectificarea din august și 80 milioane lei la cea din noiembrie 2016. Suma totală a fost cu 32% mai mică decât cea acordată în 2015 de Guvernul Ponta, de 176,86 milioane lei.