Gelu Ștefan Diaconu a fost demis de la conducerea ANAF. Daniel Diaconescu numit interimar

Gelu Ștefan Diaconu a fost demis de la conducerea ANAF. Daniel Diaconescu numit interimar
scris 11 feb 2016

Gelu Ștefan Diaconu a fost demis de la conducerea ANAF, prin decizie a premierului Dacian Cioloș, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Daniel Diaconescu, director general al Direcției Generale de informații fiscale în ANAF, va asigura interimatul, susțin sursele citate.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 20.32: Informațiile au fost confirmate prin publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor semnate de premierul Cioloș.

Odată cu Diaconu, de la ANAF a fost demis și vicepreședintele Gogancea.

Anterior, Diaconu a declarat că nu este vinovat de acuzațiile care îi sunt aduse de către procurorii DNA și că nu demisionează de la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), spunând că vrea să fie demis, astfel încât, la finalizarea dosarului, cineva să își asume consecințele acestei măsuri.

Procurorii acuză că, în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Păun a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat soției acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

"De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele ANAF, Gelu-Ștefan Diaconu, împreună cu vicepreședintele Gogancea, au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată. Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicarea/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate", arată procurorii.

Fiscul vrea să distribuie semne de carte și brelocuri pentru a reduce percepția negativă a populației privind corupția din instituție CITEȘTE ȘI Fiscul vrea să distribuie semne de carte și brelocuri pentru a reduce percepția negativă a populației privind corupția din instituție

Conform DNA, aceste acțiuni au produs, pe de-o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale) și, pe de altă parte, un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor Pro Europa.

Diaconu este al patrulea șef al ANAF cercetat de către DNA, după Daniel Chițoiu (șef al ANAF în 2007-2009), Sorin Blejnar (ianuarie 2009-aprilie 2012) și Șerban Pop (aprilie 2012-aprilie 2013).

Diaconu conduce ANAF din aprilie 2013, după ce anterior, din poziția de vicepreședinte ANAF, a condus și Autoritatea Națională a Vămilor (2005-2009).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
demitere